Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Mała gratka dla wielbicieli batonika bueno. Pyszne ciasto bez pieczenia składające się warstw herbatników,  przełożone kremem czekoladowym i orzechowym. Deser lepiej smakuje jeszcze na drugi dzień. Nie należy do lekkich deserów jednak gdy je przygotujecie nie pożałujecie. Pycha.

Składniki na spód :

  • 35 szt herbatników czekoladowych
  • 1/2 szklanki letniego mleka( do namaczanie biszkoptów)
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella

Składniki na krem czekoladowy :

  • 150g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 15-17 sztuk herbarników maślanych

Składniki na krem orzechowy:

  • 100g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
  • 400ml śmietany kremówki
  •  250g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 60g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 15-17 sztuk herbatników maślanych

Dodatkowo:

  • kakao
  • 2 batony kinder bueno

Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20×30

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową .

Spód formy wyłożyć herbatnikami uprzednio namoczonymi w mleku. Na warstwę wyłożonych herbatników rozsmarować nutellę ( włożyć  słoik na chwilę do ciepłej wody dzięki czemu krem czekoladowy będzie się łatwo rozsmarowywał). Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku.

masa czekoladowa.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić i lekko przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z mascarpone.3/4 krem rozsmarować na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników maślanych. Włożyć ciasto do lodówki

masa  orzechowa 

Do rondelka z grubym dnem wlać 200ml śmietany kremówki. Dodać 2 łyżki miodu i masło, lekko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku,mieszać energicznie,  następnie dodać zmielone orzechy laskowe, mieszać nadal do połączenia się składników. Dodać połowę (125g) serka mascarpone, wymieszać. Masę przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodać do masy orzechowej, zmiksować.

Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.Włożyć ciasto do lodówki na 15-20 min aby masa lekko stężała.

Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarować. Posypać kakao. Udekorować kawałkami batoników kinder bueno.

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Inspiracja : Kuchnia Renaty 

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 35

  1. Kasia 1 października 2021 at 11:48 Reply

    Czy masa orzechowa przed połączeniem z bitą śmietana powinna być rzadka? Bo moja jest ?

    • mariola1903 1 października 2021 at 11:52 Reply

      A schłodziła Pani krem orzechowy ??

  2. Sylwia 30 marca 2021 at 11:33 Reply

    Czy zamiast gorzkiej ciemnej czekolady można użyć mlecznej? Czy jest to duża różnica w smaku?

    • mariola1903 30 marca 2021 at 11:42 Reply

      Wydaje mi się ze będzie bardziej słodki krem proszę zmniejszyć może troszkę cukier puder aby nie była za bardzo słodka
      Ta masa spróbować i zobaczyć pozdrawiam

  3. Martyna 13 marca 2021 at 20:48 Reply

    Nie wiem co się dzieje z masą orzechową ale ubijam cały czas od 5 minut i jest wodnista. Nie wiem czemu wszytko zrobiłam tak jak było napisane boje się, że nie wyjdzie. Potrzebje jest na jutro ??

    • mariola1903 13 marca 2021 at 21:04 Reply

      A jaka kremówkę Pani użyła ??

  4. Werka 19 lutego 2021 at 19:31 Reply

    Czy w kremie czekoladowym mozna odrazu zmiksowac mascarpone i śmietankę czy trzeba pozniej śmietankę połączyć?

    • mariola1903 19 lutego 2021 at 21:21 Reply

      Nie robiłam tak ale myśle ze można ?proszę dać znać jak wyszło pozdrawiam

      • Werka 20 lutego 2021 at 21:56 Reply

        Kremowka i mascarpone pięknie sie połączyły więc myślę, ze nawet to szybszy sposób ?

        • mariola1903 20 lutego 2021 at 22:01 Reply

          Super będzie szybciej ?

  5. Ewa93 10 lutego 2021 at 20:01 Reply

    Zastanawiam się czy w masie orzechowej zamiast gotować w śmietanie można użyć mleko?

    • mariola1903 10 lutego 2021 at 21:28 Reply

      Nie próbowałam zawsze
      Robię na kremówce pozdrawiam

  6. Kasia 16 lutego 2020 at 17:54 Reply

    Zastanawiam się czy zamiast warstwy herbatnik + nutellą+herbatnik można byłoby ułożyć warstwę z batonów typu Prince polo lub Princessa. Może ciasto byłoby bardziej wafelkowe. Ale boje się że po nocy wafel złapałby wilgoci od ciasta i byłby miękki. Co Pani myśli o takim rozwiązaniu?

    • mariola1903 16 lutego 2020 at 18:01 Reply

      Witam myśle ze wersja herbatnik nutella herbatnik jest lepsza herbatniki lekko zmiękna ciasto fajnie się kroi i smakuje Obłędnie natomiast wersja z prince polo według mnie nie sprawdzi się baton nie zmięknie i spod będzie twardy trudny do pokrojenia pozdrawiam

  7. Monika 22 listopada 2019 at 07:04 Reply

    Wygoada przepysznie. Mam ochote sprobowac ale narazie borykam sie z dylenatem bo wydaje mi sie ze to bardzo drogie ciasto patrzac ba skladniki. Ale byc moze warte swojej ceny ?

  8. Justyś 28 czerwca 2019 at 20:16 Reply

    Ile wcześniej przygotować ciasto by była pewność że dobrze stężeje?

    • mariola1903 28 czerwca 2019 at 20:42 Reply

      Najlepiej zostawić na noc aby masa stężała pozdrawiam

      • Justyś 29 czerwca 2019 at 12:32 Reply

        A mogę na górze posmarować tą orzechową?
        Zapomniałam zostawić czekoladową 🙂

        • mariola1903 29 czerwca 2019 at 12:48 Reply

          Witam pewnie 🙂

  9. Kinga 14 maja 2019 at 20:10 Reply

    Mogę linka do tych orzechów laskowych? Można kupić zmielone?

    • mariola1903 14 maja 2019 at 21:09 Reply

      Ja kupiłam orzechy laskowe całe ,uprażyłam lekko na suchej patelni, ostudziłam i zmieliłam można kupić zmielone orzechy ale nie wydaje mi się aby były wcześniej uprażone pozdrawiam

  10. Kasia 13 kwietnia 2019 at 17:45 Reply

    Czy konieczne jest moczenie herbatnikow w mleku? Same nie „naciagna”? W niektorych przepisach niczym sie ich nie moczy a tak fajnie przejda. Nie chcialabym zeby mi sie za bardzo rozmiekly.

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:12 Reply

      Witam szybko zamoczyć i wyciągnąć będzie dobrze ?

  11. Monika 4 kwietnia 2019 at 12:21 Reply

    Po jakim czasie wam stężała bo u mnie godzina w lodówce i coś kiepsko to widzę

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Stężeje pozdrawiam

  12. Agnieszka 11 lutego 2019 at 20:24 Reply

    Wygląda super, ale w smaku nie przypomina wogole kinder bueno.

    • mariola1903 19 lutego 2019 at 16:49 Reply

      Super mi bardzo przypomina pozdrawiam

  13. zaneta 19 listopada 2018 at 17:27 Reply

    ciasto jest w lodowce ale wydaje mi sie ze masa orzechowa slabo terzeje…

    • Mariola1903 19 listopada 2018 at 17:46 Reply

      Pamietam ze masa tez taka była ale stężała ?pozdrawiam

  14. Natalia 30 sierpnia 2018 at 15:21 Reply

    Czym można zastąpić mleko w proszku?

    • mariola1903 30 sierpnia 2018 at 15:27 Reply

      Witam w tym przepisie raczej potrzebujemy mleko w proszku pozdrawiam

  15. Jolanta Szyndlarewicz 2 kwietnia 2018 at 13:32 Reply

    Ciasto przepyszne … po prostu przepyszne:). Bardzo dziekuję za przepis … już poszedł dalej w świat:)

  16. Kasia 17 marca 2018 at 10:32 Reply

    Bardzo apetyczne!
    W sam raz na Wielkanoc…

  17. Zuza 16 marca 2018 at 09:35 Reply

    ależ ono musi być pyszne!

  18. Ervisha 16 marca 2018 at 09:18 Reply

    Już sam wygląd zwala z nóg a jaki musi być smak 😉

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize