Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Mała gratka dla wielbicieli batonika bueno. Pyszne ciasto bez pieczenia składające się warstw herbatników,  przełożone kremem czekoladowym i orzechowym. Deser lepiej smakuje jeszcze na drugi dzień. Nie należy do lekkich deserów jednak gdy je przygotujecie nie pożałujecie. Pycha.

Składniki na spód :

  • 35 szt herbatników czekoladowych
  • 1/2 szklanki letniego mleka( do namaczanie biszkoptów)
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella

Składniki na krem czekoladowy :

  • 150g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 15-17 sztuk herbarników maślanych

Składniki na krem orzechowy:

  • 100g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
  • 400ml śmietany kremówki
  •  250g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 60g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 15-17 sztuk herbatników maślanych

Dodatkowo:

  • kakao
  • 2 batony kinder bueno

Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20×30

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową .

Spód formy wyłożyć herbatnikami uprzednio namoczonymi w mleku. Na warstwę wyłożonych herbatników rozsmarować nutellę ( włożyć  słoik na chwilę do ciepłej wody dzięki czemu krem czekoladowy będzie się łatwo rozsmarowywał). Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku.

masa czekoladowa.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić i lekko przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z mascarpone.3/4 krem rozsmarować na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników maślanych. Włożyć ciasto do lodówki

masa  orzechowa 

Do rondelka z grubym dnem wlać 200ml śmietany kremówki. Dodać 2 łyżki miodu i masło, lekko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku,mieszać energicznie,  następnie dodać zmielone orzechy laskowe, mieszać nadal do połączenia się składników. Dodać połowę (125g) serka mascarpone, wymieszać. Masę przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodać do masy orzechowej, zmiksować.

Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.Włożyć ciasto do lodówki na 15-20 min aby masa lekko stężała.

Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarować. Posypać kakao. Udekorować kawałkami batoników kinder bueno.

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Inspiracja : Kuchnia Renaty 

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 14

  1. Kasia 13 kwietnia 2019 at 17:45 Reply

    Czy konieczne jest moczenie herbatnikow w mleku? Same nie „naciagna”? W niektorych przepisach niczym sie ich nie moczy a tak fajnie przejda. Nie chcialabym zeby mi sie za bardzo rozmiekly.

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:12 Reply

      Witam szybko zamoczyć i wyciągnąć będzie dobrze 😉

  2. Monika 4 kwietnia 2019 at 12:21 Reply

    Po jakim czasie wam stężała bo u mnie godzina w lodówce i coś kiepsko to widzę

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Stężeje pozdrawiam

  3. Agnieszka 11 lutego 2019 at 20:24 Reply

    Wygląda super, ale w smaku nie przypomina wogole kinder bueno.

    • mariola1903 19 lutego 2019 at 16:49 Reply

      Super mi bardzo przypomina pozdrawiam

  4. zaneta 19 listopada 2018 at 17:27 Reply

    ciasto jest w lodowce ale wydaje mi sie ze masa orzechowa slabo terzeje…

    • Mariola1903 19 listopada 2018 at 17:46 Reply

      Pamietam ze masa tez taka była ale stężała 😉pozdrawiam

  5. Natalia 30 sierpnia 2018 at 15:21 Reply

    Czym można zastąpić mleko w proszku?

    • mariola1903 30 sierpnia 2018 at 15:27 Reply

      Witam w tym przepisie raczej potrzebujemy mleko w proszku pozdrawiam

  6. Jolanta Szyndlarewicz 2 kwietnia 2018 at 13:32 Reply

    Ciasto przepyszne … po prostu przepyszne:). Bardzo dziekuję za przepis … już poszedł dalej w świat:)

  7. Kasia 17 marca 2018 at 10:32 Reply

    Bardzo apetyczne!
    W sam raz na Wielkanoc…

  8. Zuza 16 marca 2018 at 09:35 Reply

    ależ ono musi być pyszne!

  9. Ervisha 16 marca 2018 at 09:18 Reply

    Już sam wygląd zwala z nóg a jaki musi być smak 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize