Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Mała gratka dla wielbicieli batonika bueno. Pyszne ciasto bez pieczenia składające się warstw herbatników,  przełożone kremem czekoladowym i orzechowym. Ciasto lepsze jeszcze na drugi dzień. Nie należy do lekkich deserów jednak gdy je przygotujecie nie pożałujecie. Pycha.

Składniki na spód :

  • 35 szt herbatników czekoladowych
  • 1/2 szklanki letniego mleka( do namaczanie biszkoptów)
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella

Składniki na krem czekoladowy :

  • 150g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 15-17 sztuk herbarników maślanych

Składniki na krem orzechowy:

  • 100g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
  • 400ml śmietany kremówki
  •  250g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 60g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 15-17 sztuk herbatników maślanych

Dodatkowo:

  • kakao
  • 2 batony kinder bueno

Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20×30

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową .

Spód formy wyłożyć herbatnikami uprzednio namoczonymi w mleku. Na warstwę wyłożonych herbatników rozsmarować nutellę ( włożyć  słoik na chwilę do ciepłej wody dzięki czemu krem czekoladowy będzie się łatwo rozsmarowywał). Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku.

masa czekoladowa.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić i lekko przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z mascarpone.3/4 krem rozsmarować na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników maślanych. Włożyć ciasto do lodówki

masa  orzechowa 

Do rondelka z grubym dnem wlać 200ml śmietany kremówki. Dodać 2 łyżki miodu i masło, lekko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku,mieszać energicznie,  następnie dodać zmielone orzechy laskowe, mieszać nadal do połączenia się składników. Dodać połowę (125g) serka mascarpone, wymieszać. Masę przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodać do masy orzechowej, zmiksować.

Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.Włożyć ciasto do lodówki na 15-20 min aby masa lekko stężała.

Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarować. Posypać kakao. Udekorować kawałkami batoników kinder bueno.

Inspiracja : Kuchnia Renaty 

Tagi: , , , , , ,

komentarze 4

  1. Jolanta Szyndlarewicz 2 kwietnia 2018 at 13:32 Reply

    Ciasto przepyszne … po prostu przepyszne:). Bardzo dziekuję za przepis … już poszedł dalej w świat:)

  2. Kasia 17 marca 2018 at 10:32 Reply

    Bardzo apetyczne!
    W sam raz na Wielkanoc…

  3. Zuza 16 marca 2018 at 09:35 Reply

    ależ ono musi być pyszne!

  4. Ervisha 16 marca 2018 at 09:18 Reply

    Już sam wygląd zwala z nóg a jaki musi być smak 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *