Ciasto Jamajka

Moja kolejna przetestowana propozycja- ciasto jamajka , połączenie czekoladowego biszkoptu, galaretki, bananów i kremu sprawdza się znakomicie. Ciasto wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, jedyna na co musimy zwrócić uwagę to banany mają być dojrzałe ale bez czarnych kropeczek. Polecam przyjemne nie za słodkie, idealne do kawy.

Składniki na ciasto: 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 500g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na warstwę z galaretką: 

  • 700ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 bananów (żółte ale bez czarnych kropeczek)
  • sok z jednej cytryny

Składniki na nasączenie:

  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek dżemu brzoskwiniowemu, morelowego lub z czarnej porzeczki
  • 60g startej gorzkiej czekolady

1 szklanka o pojemności 250ml. 

Rozmiary formy do pieczenia : prostokątna 25x35cm 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia  dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 25 – 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Biszkopt odłożyć i wystudzić.

Wodę wymieszać z sokiem cytryny, dodać cukier puder, wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt  i nasączyć wodą z cytryną. Następnie biszkopt posmarować dżemem.

Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć.

Gdy galaretka zacznie tężeć ( będzie mieć półpłynną konsystencję) obrać banany, przekroić w poprzek, nasmarować sokiem z cytryny, ułożyć obok siebie na cieście. Gotowe i ułożone banany zalać tężejącą galaretką. Odstawić na dwie godziny do całkowitego stężenia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietankę kremówkę, cukier puder, ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, miksować do połączenia się składników.

1/4 kremu odłozyć na wierzch ciasta.

Gotowy krem wyłożyć na stężoną galaretkę. Przykryć drugą połową biszkoptu, docisnąć. Wierzch biszkoptu nasączyć, wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Pycha

 

Żródło: Przyślij przepis

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *