Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to mój obecnie numer jeden. Przygotowanie jego jest bardzo proste. Wszystkie składniki dodajemy do miski, odstawiamy na pare godzin, miedzy czasie zajmujemy się czymś zupełnie innym.Wracamy wykładamy ciasto i pieczemy- już prościej się nie da :-). Zachęcam do wykorzystania owoców sezonowych,świetnie sprawdzą się również mrożone. Zawsze się udaje
Składniki
- 100 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 4,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- drobne owoce mogą być mrożone ( u mnie przekrojone w połówki śliwki)
Kruszonka
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
Rozmiary formy do pieczenia : prostokątna 26×30 cm
Przygotować dużą miskę. Składniki dodawać według listy składników.
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, dodać jajka, wlać mleko a następnie olej. Tak przygotowaną masę (bez mieszania!) przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce.
Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę tak aby powstały okruchy.
Po tym czasie ciasto wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki (nie wyrabiamy tylko mieszamy). Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta wyłożyć owoce u mnie śliwki lekko zanurzając w cieście. Posypać przygotowaną kruszonką. Piec w 180C góra-dół ok 40-45 min.
Tagi: Ciasto drożdżowe
Dodaj komentarz