Ciasto drożdżowe najprostsze

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to mój obecnie numer jeden. Przygotowanie jego jest bardzo proste. Wszystkie składniki dodajemy do miski, odstawiamy na pare godzin, miedzy czasie zajmujemy się czymś zupełnie innym.Wracamy wykładamy ciasto i pieczemy- już prościej się nie da :-). Zachęcam do wykorzystania owoców sezonowych,świetnie sprawdzą się również mrożone. Zawsze się udaje 
Składniki
  • 100 g drożdży 
  • 3/4  szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1  szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 4,5 szklanki mąki 
  • szczypta soli
  • drobne owoce  mogą być mrożone ( u mnie przekrojone w połówki śliwki)
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru

Rozmiary formy do pieczenia : prostokątna 26×30 cm 

Przygotować dużą miskę. Składniki dodawać według listy składników. 

Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, dodać  jajka, wlać mleko a następnie olej. Tak przygotowaną masę (bez mieszania!) przykryć  ściereczką i odstawić  na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce.

Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę tak aby powstały okruchy. 

Po tym czasie ciasto wymieszać  przy pomocy drewnianej łyżki (nie wyrabiamy tylko mieszamy). Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta wyłożyć owoce  u mnie śliwki lekko zanurzając w cieście.  Posypać przygotowaną kruszonką. Piec w 180C góra-dół ok 40-45  min. 

 

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize