Jako chocoholiczka poszukuję ciągle nowych przepisów na ciasta czekoladowe a oto mój numer jeden w tej chwili. Ciasto przypomina nasączoną gąbkę, jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i bardzo delikatne. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Polecam bardzo, konieczne wypróbujcie – przepis znaleziony tutaj
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 110g masła roztopionego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)
Krem czekoladowy (krem ganache):
- 200g gorzkiej czekolady
- 250ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- śmietana kremówka
- ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
- wiórka czekoladowe
Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm **
W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 23cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do dwóch foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-35 ( ciasto jest upieczone gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków). Gotowe wystudzić.
Przygotowanie kremu ganache :
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady ( tak jak robimy polewę do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi. Pycha
*Szklanka o pojemności 250 ml
**Ja użyłam kwadratowej formy do ciast rozmiar 23cm x 23cm. Całość piekłam ok.50 min, później przekroiłam ciasto na dwie części.
Czy zamiast trzepaczki/rózgi można użyć miksera na najwolniejszych obrotach?
Tak 😉pozdrawiam
Najlepsze ciasto czekoladowe, przekładam je również innymi kremami. Często też na bazie tego ciasta robię torty. Najlepsze!!
Ja również używam jako ciasta na tort pozdrawiam
Obłędnie smakuje! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Ja je uwielbiam najlepsze czekoladowe jakie jadłam. Pozdrawiam
O losie… muszę je mieć :)!
[…] mega czekoladowe – tak by można je w skrócie opisać. Przepis podpatrzyłam na blogu SweetCakes. Wyszło mi strasznie dużo ciasta w porówniu z autorką pomimo że trzymałam się przepisu więc […]
Witam. Cieszę się że ciasto smakowało. Wygląda przepysznie pozdrawiam.
cudo! idealne!
To prawda ciasto jest rewelacyjne ! Mega czekoladowe – istna rozkosz dla podniebienia 😉 PYCHOTKA ! 😉
Tak ciasto rewelacje twoje prezentuje się wspaniale , pozdrawiam
Jestem fanką ciast czekoladowych a to podbiło moje serce
Pycha wygląda bosko
Dziękuje
Ciasto boskie:-) przepis zapisuję do ulubionych :-))
mikimama
2013/12/11 11:11:04
Wygląda nieziemsko!
wedelka
2013/12/03 22:04:58
O mamusiu..wygląda bajecznie 🙂
amaranthrose
2013/12/03 22:02:49
Cudownie ciasto.
Musiało smakować wspaniale:)
gin86
2013/12/03 18:10:13
Łał, wygląda niesamowicie. Zdecydowanie robi wrażenie 🙂
mariola1903
2013/12/03 17:29:59
Polecam jest przepyszne
ewa_ciasteczkowakraina
2013/12/03 17:00:55
Zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia… Zapisuję przepis! 🙂