Ciastka z dziurką

DSC_3010

Źródło przepisu: „Easy Food” magazine 

Uwielbiam ciasteczka ale piekę je za rzadko. Postanawiam nadrobić zaległości i obiecuję więcej przepisów na te smakołyki. Ciasteczka są mega kruche, bardzo maślane,  wypełnione malinowym dżemem. Polecam wszystkim ciasteczkowym potworkom:-)

Składniki na ciastka (ok 24 sztuk):

  • 280 g masła
  • 200 g cukru +trochę do oprószenia ciastek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok 90 g dżemu u mnie malinowy

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia  i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku,  ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem  i solą. Miksować do połączenia się składników. 

Na płaskim talerzu rozprowadzić trochę  cukru do oprószenia ciastek.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć każde w cukrze( rolując), układać w odstępach  na wyłożonej wcześniej papierem formie. Następnie schłodzić min. 30 min w lodówce.

Ciastka wyjąc z lodówki na każdym ciastku kciukiem zrobić dziurkę i napełnić dżemem.

Piec w 160 ( w piekarniku z termoobiegiem ) lub 180C (bez termoobiegu) przez 15 min.

 

 

 

 

komentarze 4

  1. moja pasja smaku 19 czerwca 2014 at 11:40 Reply

    Pięknie się prezentują 🙂 Pamiętam je z czasów dzieciństwa 🙂 Środek jadłam na końcu <3

  2. ladylaura 14 czerwca 2014 at 10:08 Reply

    Pamiętam takie z czasów szkolnych ,najpierw obgryzałam dookoła a potem najlepsze -środek z dżemikiem ciągnącym ,pyszne.

  3. magma 13 czerwca 2014 at 19:50 Reply

    świetne ciasteczka:)

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 13 czerwca 2014 at 10:55 Reply

    Porywam kilka do kawy :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize