Źródło przepisu: „Easy Food” magazine
Uwielbiam ciasteczka ale piekę je za rzadko. Postanawiam nadrobić zaległości i obiecuję więcej przepisów na te smakołyki. Ciasteczka są mega kruche, bardzo maślane, wypełnione malinowym dżemem. Polecam wszystkim ciasteczkowym potworkom:-)
Składniki na ciastka (ok 24 sztuk):
- 280 g masła
- 200 g cukru +trochę do oprószenia ciastek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 90 g dżemu u mnie malinowy
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem i solą. Miksować do połączenia się składników.
Na płaskim talerzu rozprowadzić trochę cukru do oprószenia ciastek.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć każde w cukrze( rolując), układać w odstępach na wyłożonej wcześniej papierem formie. Następnie schłodzić min. 30 min w lodówce.
Ciastka wyjąc z lodówki na każdym ciastku kciukiem zrobić dziurkę i napełnić dżemem.
Piec w 160 ( w piekarniku z termoobiegiem ) lub 180C (bez termoobiegu) przez 15 min.
Pięknie się prezentują 🙂 Pamiętam je z czasów dzieciństwa 🙂 Środek jadłam na końcu <3
Pamiętam takie z czasów szkolnych ,najpierw obgryzałam dookoła a potem najlepsze -środek z dżemikiem ciągnącym ,pyszne.
świetne ciasteczka:)
Porywam kilka do kawy :))