Piernikowe ludziki / Gingerbread men
U nas w tym roku debiutują tzw. piernikowe ludziki . Ile radości sprawiło wycinanie kształtów, pieczenie, dekorowanie choinki tymi przeuroczymi ludzikami. Nie wspomnę już o tzw. ,,znikających” w niewyjaśnionych okolicznościach pierniczkach. Przepyszny smak i aromat pierniczki zawdzięczają golden syrup. Dodałam również brązowego cukru, który dodatkowo wzbogacił aromat piernika. Pierniczki po paru dniach miękną i są jeszcze bardziej aromatyczne. Mój ,,ciastek” leżakuje i wypatrują Świąt a one już niedługo….
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g masła
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 175g brązowego cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki stołowe golden syrup * (można dodać miodu)
Przesiać razem mąkę, sodę i przyprawy. Masło pokroić na kawałeczki, palcami połączyć z suchymi składnikami tak, aby powstało coś w rodzaju drobnych, chlebowych okruchów. Następnie dodać cukier, jajka, syrop i wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 min. Blat, albo stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na blasze (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) zachowując odstępy bo trochę urosną. Piec 10 -15 min w piekarniku nastawionym na 180ºC. Pierniczki mają mieć złoty a nie brązowy kolor. Wyciągnąć z piekarnika, studzić na kratce.
Lukier do ozdoby:
- 1 bialko
- 150g cukru-pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Dość często trzeba dodać więcej cukru, lukier ma być na tyle gęsty by nie rozlewał się na piernikach. Nakładać lukier do szprycy i dekorować nim pierniczki.
* Ciemnozłoty, gęsty syrop, by-product przy rafinowaniu cukru z trzciny cukrowej, do nabycia w Polsce w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych
Pyszne
majanaboxing
2012/12/17 14:12:50
Piękny ciastek! 🙂 Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków.
Pozdrawiam:)
mariola1903
2012/12/16 14:23:32
Urocze są te pierniczki a smak niesamowity, do Świąt nie doczekają 🙂 pozdrawiam
cuda.wianki
2012/12/15 18:08:09
ciastek z piernika hahahahha fajna nazwa! dzieki za kolejna propozycje :-))