Piernikowe ludziki / Gingerbread men

Piernikowe ludziki / Gingerbread men

Piernikowe ludziki / Gingerbread men

U nas w tym roku debiutują tzw. piernikowe ludziki . Ile radości sprawiło wycinanie kształtów, pieczenie, dekorowanie choinki tymi przeuroczymi ludzikami. Nie wspomnę już o tzw. ,,znikających” w niewyjaśnionych okolicznościach  pierniczkach. Przepyszny smak i aromat pierniczki zawdzięczają  golden syrup. Dodałam również brązowego cukru, który dodatkowo wzbogacił aromat piernika. Pierniczki po paru dniach miękną i są jeszcze bardziej aromatyczne. Mój ,,ciastek” leżakuje i wypatrują Świąt a one już niedługo….  

Składniki: 

  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka  sody
  • 175g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki stołowe  golden syrup * (można dodać miodu)

Przesiać razem mąkę, sodę i przyprawy. Masło pokroić na kawałeczki, palcami połączyć z suchymi składnikami tak, aby powstało coś w rodzaju drobnych, chlebowych okruchów. Następnie dodać cukier, jajka, syrop i wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć  w folię i schłodzić minimum 30 min. Blat, albo stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na blasze (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) zachowując odstępy bo trochę urosną. Piec 10 -15 min w piekarniku nastawionym na 180ºC. Pierniczki mają mieć złoty a nie brązowy kolor. Wyciągnąć z piekarnika, studzić na kratce.

 Lukier do ozdoby: 

  • 1 bialko
  • 150g cukru-pudru

Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Dość często trzeba dodać więcej cukru, lukier ma być na tyle gęsty by nie rozlewał się na piernikach.  Nakładać lukier do szprycy i dekorować nim pierniczki.

Ciemnozłoty, gęsty syrop, by-product przy rafinowaniu cukru z trzciny cukrowej, do nabycia w Polsce w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych

 DSC_8091-6

komentarze 4

  1. Natali85 16 grudnia 2014 at 23:31 Reply

    Pyszne

  2. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:29 Reply

    majanaboxing
    2012/12/17 14:12:50
    Piękny ciastek! 🙂 Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków.
    Pozdrawiam:)

  3. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:29 Reply

    mariola1903
    2012/12/16 14:23:32
    Urocze są te pierniczki a smak niesamowity, do Świąt nie doczekają 🙂 pozdrawiam

  4. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:28 Reply

    cuda.wianki
    2012/12/15 18:08:09
    ciastek z piernika hahahahha fajna nazwa! dzieki za kolejna propozycje :-))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize