Ciasteczka owsiane, które upiekłam są bez jajka z dużą ilością płatków owsianych, masła orzechowego i czekolady. Smak płatków owsianych jest wyczuwalny i muszę przyznać, że z masłem orzechowym uzupełniają się one wyśmienicie. Moje wyszły mega czekoladowe, w tej całej przedświątecznej gorączce wlałam gorące roztopiane masło z cukrem do suchych składników tym samym roztapiając czekoladę 🙂 A że uwielbiam wszystko co czekoladowe i orzechowe, ciasteczka trafiają na moją listę ulubionych. Polecam na słodki podarunek a dla ciasteczkowych potworków obowiązkowo ze szklanką mleka 🙂
Składniki:
- 170g masła
- 140g brązowego cukru ( pól szklanki + 2 łyżki)
- 170g płatków owsianych
- 170g masła orzechowego
- 170g mąki ( 1 szklanka)*
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 155g czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Masło i cukier rozpuścić w garnuszku. Chwilę przestudzić. Zmieszać płatki, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i czekoladę. Do połączonych składników wlać roztopione masło z cukrem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczając układać na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami. Ciastka piec przez około 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Smacznego 🙂
* Zamiast mąki, proszku do pieczenia i sody można użyć mąki 170g self raising flour
sisterskitchen
2013/01/13 22:48:21
piękne 🙂 fajny blog, śliczne zdjęcia.
anytsujx
2012/12/24 08:16:35
Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).