Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

DSC_8149

Ciasteczka owsiane, które upiekłam  są bez jajka z dużą ilością płatków owsianych, masła orzechowego i czekolady. Smak płatków owsianych jest wyczuwalny i muszę przyznać, że z masłem orzechowym uzupełniają się one wyśmienicie. Moje wyszły mega czekoladowe, w tej całej przedświątecznej gorączce wlałam gorące roztopiane masło z cukrem do suchych składników tym samym roztapiając czekoladę 🙂 A że uwielbiam wszystko co czekoladowe i orzechowe, ciasteczka trafiają na moją listę ulubionych. Polecam na słodki podarunek a dla ciasteczkowych potworków obowiązkowo ze szklanką mleka 🙂 

Składniki:

  • 170g masła
  • 140g brązowego cukru ( pól szklanki + 2 łyżki)
  • 170g płatków owsianych
  • 170g masła orzechowego
  • 170g mąki ( 1 szklanka)*
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 155g czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Masło i cukier rozpuścić w garnuszku. Chwilę przestudzić. Zmieszać płatki, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i czekoladę. Do połączonych składników wlać roztopione masło z cukrem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczając układać na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami. Ciastka piec  przez około 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Smacznego 🙂

 * Zamiast mąki, proszku do pieczenia i sody można użyć mąki 170g  self raising flour 

Tagi: , ,

komentarze 2

  1. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:42 Reply

    sisterskitchen
    2013/01/13 22:48:21
    piękne 🙂 fajny blog, śliczne zdjęcia.

  2. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:41 Reply

    anytsujx
    2012/12/24 08:16:35
    Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize