Ciasteczka owsiane (najlepsze)

|jj,,,

Ciasteczka owsiane (najlepsze)

Ciasteczka owsiane z tego przepisu są nieskromnie powiem przepyszne:-). Mój mąż zajadał się nimi non stop 🙂 a córka z chęcią  zabierała je do szkoły. Zdrowe, smaczne, domowej roboty, sklepowe mogą się schować. Polecam

Składniki na ciasteczka; około 25 szt.

  • 100g rodzynek
  • 150ml oleju
  • 200g drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g płatków owsianych

Piekarnik rozgrzać do 180C (160C z termoobiegiem).

Rodzynki zalać  50ml gorącą wodą (50ml). Odstawić na około 20min aby rodzynki napęczniały. Po tym czasie odcedzić, zostawić wodę.

W misce wymieszać olej z cukrem. Dodać jajko, wodę z rodzynek, cynamon, ekstrakt z wanilii. Mieszając  łyżką , wsypać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Na końcu dodać rodzynki i płatki owsiane. Wymieszać.

Ciasto nabierać łyżką stołową, formować kulki, układać w dość dużych odstępach (ciasteczka rosną! ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszczyć, piec w piekarniku przez 12-15min do momentu aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, odczekać ok.10 min aż całkowicie stwardnieją. Jeść:-)

DSC_6323

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Fabi 21 października 2015 at 21:03 Reply

    Zrobiłam sa przepyszne

    • mariola1903 26 października 2015 at 11:24 Reply

      Super

  2. Cukry Proste 16 października 2015 at 16:51 Reply

    Uwielbiam owsiane:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize