Ciasteczka owsiane (najlepsze)
Ciasteczka owsiane z tego przepisu są nieskromnie powiem przepyszne:-). Mój mąż zajadał się nimi non stop 🙂 a córka z chęcią zabierała je do szkoły. Zdrowe, smaczne, domowej roboty, sklepowe mogą się schować. Polecam
Składniki na ciasteczka; około 25 szt.
- 100g rodzynek
- 150ml oleju
- 200g drobnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g płatków owsianych
Piekarnik rozgrzać do 180C (160C z termoobiegiem).
Rodzynki zalać 50ml gorącą wodą (50ml). Odstawić na około 20min aby rodzynki napęczniały. Po tym czasie odcedzić, zostawić wodę.
W misce wymieszać olej z cukrem. Dodać jajko, wodę z rodzynek, cynamon, ekstrakt z wanilii. Mieszając łyżką , wsypać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Na końcu dodać rodzynki i płatki owsiane. Wymieszać.
Ciasto nabierać łyżką stołową, formować kulki, układać w dość dużych odstępach (ciasteczka rosną! ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszczyć, piec w piekarniku przez 12-15min do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, odczekać ok.10 min aż całkowicie stwardnieją. Jeść:-)
Tagi: brązowy cukier, cukier brązowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, mąka pszenna, masło, olej, płatki owsiane, rodzynki, soda oczyszczona
Zrobiłam sa przepyszne
Super
Uwielbiam owsiane:)