Ciasteczka Dynie
Propozycja na Halloween- ciasteczka w kształcie dyni. Przepis na same ciastka zaczerpnęłam z bloga Śladami Słodkiej Babeczki. Ciasteczka są kruche, maślane po prostu przepyszne :-). Do dekoracji użyłam gotowego lukru plastycznego w kolorze pomarańczowym i czarnym. Jednak jest to tylko moja propozycja, dynie można udekorować zwykłym lukrem tutaj przepis do którego można dodać barwniki spożywcze aby uzyskać odpowiedni kolor. Zabawa z dziećmi gwarantowana :-).
Składniki na ciasteczka:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 50g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Składniki do dekoracji:
- foremka do wykrawania w kształcie dyni
- lukier plastyczny ja użyłam gotowego ( tutaj filmik jak zrobić lukier plastyczny)
- dżem morelowy
Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i resztę składników. Szybko wyrobić ciasto. Gotowe, wyrobione ciasto owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 3 mm, foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy. Piec na złoty kolor w 180C przez około 10 min.
Ciasteczka wyjąć, wystudzić na kratce.
Dekoracja:



Tagi: barwnik spożywczy, cukier puder, jajko, lukier, lukier plastyczny dżem, mąka pszenna, masło, proszek do pieczenia
Słodkie, pyszne i bardzo straszne ciasteczka 🙂