Chlebek bananowy fit (bez mąki i cukru)

chlebek bananowy

Tylko pięć składników aby przygotować ten pyszny i zdrowy chlebek  bananowy. Chlebek bananowy to nic innego jak  słodkie wilgotne ciasto z bananami.. Poniższy przepis nie zawiera mąki, zastępujemy ją płatkami  owianymi najlepiej górskich. Cukier zastępuje sama słodycz bananów i odrobina miodu. U nas chlebek jest pieczony gdy zalegają nam w kuchni dojrzałe banany. Idealny jako drugie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Polecam

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • banan do dekoracji ciasta

Do blendera wsypać płatki zmiksować na pył, dodać pozostałe składniki, miksować do połączenia.

Gotową masę przelać do wysmarowanej uprzednio  masłem formy do pieczenia. Górę można udekorować plasterkami banana.  Pieć w 170C przez 30-35.

Wyjąć i wystudzić.

chlebek bananowy

 

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 15

  1. Wiktoria 22 maja 2019 at 19:54 Reply

    Mniam, tylko zastanawiam się dlaczego mi pęka od góry? 😊

  2. Agnieszka 10 kwietnia 2019 at 09:31 Reply

    Dzięki za przepis, przepyszny, piękny i bardzo prosty! Myślisz że jakbym dodała kawałki rabarbaru to utrudniłoby to wyrośnięcie ciasta?

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Cieszę się pozdrawiam

  3. Agnieszka 10 kwietnia 2019 at 09:29 Reply

    Przepyszny, piękny i bardzo prosty! Planowałam zrobić wersję z dodatkiem rabarbaru, myślisz że dodanie kawałków rabarbaru do ciasta może utrudnić jego wyrośnięcie?

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Pozdrawiam

  4. Monika 19 lutego 2019 at 08:00 Reply

    Zrobiłam wczoraj wieczorem. Wyglądał pięknie, ale do rana strasznie opadł. Co może być przyczyną?

    • mariola1903 19 lutego 2019 at 16:48 Reply

      ciasto jest wilgotne, zbite bez dodatku proszku do pieczenia. A jak smakuje ???

  5. Monika 23 stycznia 2019 at 17:08 Reply

    Jest pyszny, na stale u mnie zagosci

  6. Ulik 20 stycznia 2019 at 11:08 Reply

    I pięknie smakuje. Znakomity, prosty przepis, same zdrowe składniki. Po prostu pycha i zdrowie.

    • mariola1903 24 stycznia 2019 at 21:11 Reply

      Ciesze sie Pozdrawiam

    • mariola1903 28 stycznia 2019 at 10:01 Reply

      Ciesze się pozdrawiam 🙂

  7. Tomek 8 grudnia 2018 at 13:47 Reply

    piękna dekoracja z muchy 😉

  8. EcoWineBox 28 listopada 2018 at 16:51 Reply

    No nic tylko lecę zrobić takie same, pa pa

  9. Podkowa 22 listopada 2018 at 10:21 Reply

    Jest genialny !!! Nawet mój brat się nim zajada 😀

  10. ewa 25 października 2018 at 17:56 Reply

    Pięknie to wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize