Chlebek bananowy fit (bez mąki i cukru)

chlebek bananowy

Tylko pięć składników aby przygotować ten pyszny i zdrowy chlebek  bananowy. Chlebek bananowy to nic innego jak  słodkie wilgotne ciasto z bananami.. Poniższy przepis nie zawiera mąki, zastępujemy ją płatkami  owianymi najlepiej górskich. Cukier zastępuje sama słodycz bananów i odrobina miodu. U nas chlebek jest pieczony gdy zalegają nam w kuchni dojrzałe banany. Idealny jako drugie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Polecam

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • banan do dekoracji ciasta

Do blendera wsypać płatki zmiksować na pył, dodać pozostałe składniki, miksować do połączenia.

Gotową masę przelać do wysmarowanej uprzednio  masłem formy do pieczenia. Górę można udekorować plasterkami banana.  Pieć w 170C przez 30-35.

Wyjąć i wystudzić.

chlebek bananowy

 

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 53

  1. Weronika 23 stycznia 2022 at 15:05 Reply

    Mega super. Wyszedł dobry i bardzo smaczny.

    • mariola1903 23 stycznia 2022 at 15:09 Reply

      Tak jest mega cieszę się ze smakowało pozdrawiam

  2. BbbB 6 września 2021 at 23:59 Reply

    Ile mniej więcej g = szklanka?
    Pozdrawiam

  3. degustatorka 30 kwietnia 2021 at 22:22 Reply

    Rozumiem, że piszemy szybko… Tylko przed udostępnieniem – przeczytajmy tekst.
    „Poniższy przepis nie zawiera mąki, zastępujemy ją płatkami owianymi najlepiej górskich.”

    Myślę, że przepis może być OK 🙂
    Jutro sprawdzę i na pewno napiszę o wrażeniach mojej rodzinki.

  4. Jus 2 kwietnia 2021 at 06:41 Reply

    Dzien dobry, miód to też cukier. Szczegolnie po pobycie w piekarniku traci wszystkie korzystne właściwości, wiec to troche mylna reklama ciasta 😉

  5. Emilka 9 marca 2021 at 14:56 Reply

    czy można zamiast płatek owsianych dać mąkę ryżową?

  6. Czeko 15 stycznia 2021 at 03:28 Reply

    A jaka jest kaloryczność 1 kromki???

  7. Kari 12 listopada 2020 at 19:56 Reply

    Mega super! Smak rewelacyjny! Prosty przepis i wyszedł mi za pierwszym razem! Zastanawiam się tylko czy jeśli zamiast bananów dam puree z dyni to czy efekt będzie równie ciekawy, ktoś próbował?

  8. Kat 7 lipca 2020 at 15:59 Reply

    Na jaką dużą foremkę są składniki?

    • mariola1903 7 lipca 2020 at 21:35 Reply

      Witam 12cm X23 keksówka Pozdrawiam

  9. Kamila P 13 czerwca 2020 at 06:11 Reply

    Piekarnik ustawic z termoobiegiem czy bez ?

    • mariola1903 13 czerwca 2020 at 06:18 Reply

      Witam z termoobiegiem pozdrawiam

  10. Wioletta 29 maja 2020 at 14:25 Reply

    Można dodać trochę rodzynek do tego przepisu?

    • mariola1903 29 maja 2020 at 16:08 Reply

      Tak pozdrawiam

  11. Ania 24 maja 2020 at 19:40 Reply

    Dziękuję za przepis. Wychodzi genialnie, nawet na „oko”. Strasznie nie lubię dojrzałych bananów, żal zawsze wyrzucić jak się przegapi że trzeba je zjeść, a ten przepis pozwala zrobić z nich coś pysznego.

    • mariola1903 24 maja 2020 at 20:02 Reply

      Witam tez go uwielbiam i często robię pozdrawiam

  12. Kitku 24 maja 2020 at 15:29 Reply

    Ciasto wychodzi strasznie suche i nie da sie go zmiksowac w blenderze. Czym mozna je rozmiekczyc?

    • mariola1903 24 maja 2020 at 15:45 Reply

      Witam czy zmielila Pani płatki owsiane ???

  13. Libugal 19 maja 2020 at 18:42 Reply

    Można płatki owsiane zastąpić otrębami.

    • mariola1903 19 maja 2020 at 18:53 Reply

      Raczej nie można dodać zamiast płatków trochę otrębów np 2 łyżki pozdrawiam

  14. Kamlocik 1 maja 2020 at 10:48 Reply

    Czy miód można zastąpić syropem z agawy ?

    • mariola1903 1 maja 2020 at 10:52 Reply

      Tak

  15. Aga 28 kwietnia 2020 at 19:40 Reply

    Czy można bez sody oczyszczonej ?

    • mariola1903 30 kwietnia 2020 at 10:09 Reply

      raczej nie będzie zbite

  16. Natalia 19 kwietnia 2020 at 15:13 Reply

    Czy zamiast 3 bananów mogę dodać 4?

    • mariola1903 19 kwietnia 2020 at 15:15 Reply

      Można spróbować ale dodać trochę więcej zmielonych płatków tak żeby ciasto nie nie było zbyt rzadkie

  17. Pippi 6 kwietnia 2020 at 17:46 Reply

    Mam make owsiana czy dac tez dwie szklanki!??

    • mariola1903 8 kwietnia 2020 at 19:39 Reply

      Tak pozdrawiam

  18. Agnieszka 24 marca 2020 at 12:36 Reply

    Pychota! Ja zmieliłam 1,5 szklanki płatków a pozostałe 0,5 uzupełniłam o otręby, chia i siemię lniane – w smaku bez większej różnicy ale za to jeszcze zdrowsze.

  19. Agnieszka 23 marca 2020 at 11:05 Reply

    Nie wiem co robie zle ale chlebek jest niedopieczony 🙁 no chyba ze on ma tak wyglądać

    • mariola1903 5 kwietnia 2020 at 11:05 Reply

      Ciasto raczej jest wilgotne, raczej powinno wyjść ok a w czym Pani piekła ???

  20. Patrycja 21 marca 2020 at 18:13 Reply

    Ciasto wyszło bardzo wilgotne, pomimo że trzymałam je 15 minut dłużej niż w przepisie czy to normalne? Pachnie i smakuje przepysznie ?

    • mariola1903 5 kwietnia 2020 at 11:06 Reply

      Tak ma być wilgotne, jest przepyszne pozdrawiam

  21. Gonia 20 marca 2020 at 18:11 Reply

    Bez rewelacji. Wolę same banany albo owsianke.

    • mariola1903 5 kwietnia 2020 at 11:06 Reply

      Banany z owsianko też bardzo lubię, pozdrawiam

  22. Marta 11 lutego 2020 at 14:58 Reply

    Dzien dobry czy platki owsiane powinny byc błyskawiczne?:)

    • mariola1903 11 lutego 2020 at 15:03 Reply

      Jakie ma Pani i tak trzeba je zmielić pozdrawiam

  23. Wiktoria 22 maja 2019 at 19:54 Reply

    Mniam, tylko zastanawiam się dlaczego mi pęka od góry? ?

    • Basia 14 grudnia 2019 at 17:54 Reply

      Pęka bo dobrze się upiekł ?

  24. Agnieszka 10 kwietnia 2019 at 09:31 Reply

    Dzięki za przepis, przepyszny, piękny i bardzo prosty! Myślisz że jakbym dodała kawałki rabarbaru to utrudniłoby to wyrośnięcie ciasta?

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Cieszę się pozdrawiam

  25. Agnieszka 10 kwietnia 2019 at 09:29 Reply

    Przepyszny, piękny i bardzo prosty! Planowałam zrobić wersję z dodatkiem rabarbaru, myślisz że dodanie kawałków rabarbaru do ciasta może utrudnić jego wyrośnięcie?

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:13 Reply

      Pozdrawiam

  26. Monika 19 lutego 2019 at 08:00 Reply

    Zrobiłam wczoraj wieczorem. Wyglądał pięknie, ale do rana strasznie opadł. Co może być przyczyną?

    • mariola1903 19 lutego 2019 at 16:48 Reply

      ciasto jest wilgotne, zbite bez dodatku proszku do pieczenia. A jak smakuje ???

  27. Monika 23 stycznia 2019 at 17:08 Reply

    Jest pyszny, na stale u mnie zagosci

  28. Ulik 20 stycznia 2019 at 11:08 Reply

    I pięknie smakuje. Znakomity, prosty przepis, same zdrowe składniki. Po prostu pycha i zdrowie.

    • mariola1903 24 stycznia 2019 at 21:11 Reply

      Ciesze sie Pozdrawiam

    • mariola1903 28 stycznia 2019 at 10:01 Reply

      Ciesze się pozdrawiam 🙂

  29. Tomek 8 grudnia 2018 at 13:47 Reply

    piękna dekoracja z muchy 😉

  30. EcoWineBox 28 listopada 2018 at 16:51 Reply

    No nic tylko lecę zrobić takie same, pa pa

  31. Podkowa 22 listopada 2018 at 10:21 Reply

    Jest genialny !!! Nawet mój brat się nim zajada 😀

  32. ewa 25 października 2018 at 17:56 Reply

    Pięknie to wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize