Tylko pięć składników aby przygotować ten pyszny i zdrowy chlebek bananowy. Chlebek bananowy to nic innego jak słodkie wilgotne ciasto z bananami.. Poniższy przepis nie zawiera mąki, zastępujemy ją płatkami owianymi najlepiej górskich. Cukier zastępuje sama słodycz bananów i odrobina miodu. U nas chlebek jest pieczony gdy zalegają nam w kuchni dojrzałe banany. Idealny jako drugie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Polecam
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- banan do dekoracji ciasta
Do blendera wsypać płatki zmiksować na pył, dodać pozostałe składniki, miksować do połączenia.
Gotową masę przelać do wysmarowanej uprzednio masłem formy do pieczenia. Górę można udekorować plasterkami banana. Pieć w 170C przez 30-35.
Wyjąć i wystudzić.
Tagi: banany, bez cukru, dojrzałe banany, fit, jajka, miód, płatki owsiane górskie, płstko owsiane, wykorzystanie bananów
Mega super. Wyszedł dobry i bardzo smaczny.
Tak jest mega cieszę się ze smakowało pozdrawiam
Ile mniej więcej g = szklanka?
Pozdrawiam
Rozumiem, że piszemy szybko… Tylko przed udostępnieniem – przeczytajmy tekst.
„Poniższy przepis nie zawiera mąki, zastępujemy ją płatkami owianymi najlepiej górskich.”
Myślę, że przepis może być OK 🙂
Jutro sprawdzę i na pewno napiszę o wrażeniach mojej rodzinki.
Dzien dobry, miód to też cukier. Szczegolnie po pobycie w piekarniku traci wszystkie korzystne właściwości, wiec to troche mylna reklama ciasta 😉
czy można zamiast płatek owsianych dać mąkę ryżową?
A jaka jest kaloryczność 1 kromki???
Mega super! Smak rewelacyjny! Prosty przepis i wyszedł mi za pierwszym razem! Zastanawiam się tylko czy jeśli zamiast bananów dam puree z dyni to czy efekt będzie równie ciekawy, ktoś próbował?
Na jaką dużą foremkę są składniki?
Witam 12cm X23 keksówka Pozdrawiam
Piekarnik ustawic z termoobiegiem czy bez ?
Witam z termoobiegiem pozdrawiam
Można dodać trochę rodzynek do tego przepisu?
Tak pozdrawiam
Dziękuję za przepis. Wychodzi genialnie, nawet na „oko”. Strasznie nie lubię dojrzałych bananów, żal zawsze wyrzucić jak się przegapi że trzeba je zjeść, a ten przepis pozwala zrobić z nich coś pysznego.
Witam tez go uwielbiam i często robię pozdrawiam
Ciasto wychodzi strasznie suche i nie da sie go zmiksowac w blenderze. Czym mozna je rozmiekczyc?
Witam czy zmielila Pani płatki owsiane ???
Można płatki owsiane zastąpić otrębami.
Raczej nie można dodać zamiast płatków trochę otrębów np 2 łyżki pozdrawiam
Czy miód można zastąpić syropem z agawy ?
Tak
Czy można bez sody oczyszczonej ?
raczej nie będzie zbite
Czy zamiast 3 bananów mogę dodać 4?
Można spróbować ale dodać trochę więcej zmielonych płatków tak żeby ciasto nie nie było zbyt rzadkie
Mam make owsiana czy dac tez dwie szklanki!??
Tak pozdrawiam
Pychota! Ja zmieliłam 1,5 szklanki płatków a pozostałe 0,5 uzupełniłam o otręby, chia i siemię lniane – w smaku bez większej różnicy ale za to jeszcze zdrowsze.
Nie wiem co robie zle ale chlebek jest niedopieczony 🙁 no chyba ze on ma tak wyglądać
Ciasto raczej jest wilgotne, raczej powinno wyjść ok a w czym Pani piekła ???
Ciasto wyszło bardzo wilgotne, pomimo że trzymałam je 15 minut dłużej niż w przepisie czy to normalne? Pachnie i smakuje przepysznie ?
Tak ma być wilgotne, jest przepyszne pozdrawiam
Bez rewelacji. Wolę same banany albo owsianke.
Banany z owsianko też bardzo lubię, pozdrawiam
Dzien dobry czy platki owsiane powinny byc błyskawiczne?:)
Jakie ma Pani i tak trzeba je zmielić pozdrawiam
Mniam, tylko zastanawiam się dlaczego mi pęka od góry? ?
Pęka bo dobrze się upiekł ?
Dzięki za przepis, przepyszny, piękny i bardzo prosty! Myślisz że jakbym dodała kawałki rabarbaru to utrudniłoby to wyrośnięcie ciasta?
Cieszę się pozdrawiam
Przepyszny, piękny i bardzo prosty! Planowałam zrobić wersję z dodatkiem rabarbaru, myślisz że dodanie kawałków rabarbaru do ciasta może utrudnić jego wyrośnięcie?
Pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj wieczorem. Wyglądał pięknie, ale do rana strasznie opadł. Co może być przyczyną?
ciasto jest wilgotne, zbite bez dodatku proszku do pieczenia. A jak smakuje ???
Jest pyszny, na stale u mnie zagosci
I pięknie smakuje. Znakomity, prosty przepis, same zdrowe składniki. Po prostu pycha i zdrowie.
Ciesze sie Pozdrawiam
Ciesze się pozdrawiam 🙂
piękna dekoracja z muchy 😉
No nic tylko lecę zrobić takie same, pa pa
Jest genialny !!! Nawet mój brat się nim zajada 😀
Pięknie to wygląda!