Genialny chleb bez wyrabiania i zagniatania.Wypiekany w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma grubą chrupiacą skórke i sprężysty miąższ. Jeżeli nie posiadacie garnka żeliwnego idealnie nada się każde naczynie żaroodporne z przykrywką. Przy minimum pracy upieczemy pyszny domowy chleb, Polecam.
Składniki na chleb:
- 400g mąki chlebowej (czyli typ 720)
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 300g chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać wszystko ( ok 30 sekund (łyżką lub ręką). Ciasto jest bardzo luźne i klejące. Przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin.
Po tym czasie chleb wyłożyć na posypany mąką blat, złożyć podwójnie do środka.
Ścierkę rozłożyć na blacie, oprószyć ją solidnie mąką lub otrębami, przełożyć na nią ciasto, które przełożyć wraz z ścierką do miski, żeby wyrastało (ścierka musi być naprawdę solidnie obsypana mąką, w przeciwnym razie ciasto do niej się przyklei). Chleb ponownie odstawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości.
Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać do temperatury 240C (zajmie to około 30min). Po tym czasie wyjąć garnek z piekarnika. Przerzuć do niego wyrośniety chleb, przykryć przykrywką wstawić do piekarnika, piec przez 30min. Po tym czasie odkryć przykrywkę i piec przez około 10-15min aby skórka ładnie się zarumieniła. Chleb przełożyć na kratkę i wystudzić.
A tutaj krótki instruktażowy film 🙂
Dodaj komentarz