Chleb pszenny z garnka żeliwnego (no knead bread)

DSC_5714-2

Genialny chleb bez wyrabiania i zagniatania.Wypiekany w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma  grubą chrupiacą skórke i sprężysty miąższ. Jeżeli nie posiadacie garnka żeliwnego idealnie nada się każde naczynie żaroodporne z przykrywką. Przy minimum pracy upieczemy pyszny domowy chleb, Polecam.

Składniki na chleb:

  • 400g mąki chlebowej (czyli typ 720)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 300g chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać wszystko ( ok 30 sekund (łyżką lub ręką). Ciasto jest bardzo luźne i klejące. Przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin.

unnamed

 

Po tym czasie chleb wyłożyć na posypany mąką blat, złożyć podwójnie do środka.

unnamed (1)

Ścierkę rozłożyć na blacie, oprószyć ją solidnie mąką lub otrębami, przełożyć na nią ciasto, które przełożyć wraz z ścierką do miski, żeby wyrastało (ścierka musi być naprawdę solidnie obsypana mąką, w przeciwnym razie ciasto do niej się przyklei). Chleb ponownie odstawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości.

Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać do temperatury 240C (zajmie to około 30min). Po tym czasie wyjąć garnek z piekarnika. Przerzuć do niego wyrośniety chleb, przykryć przykrywką wstawić do piekarnika, piec przez 30min. Po tym czasie odkryć przykrywkę i piec przez około 10-15min aby skórka ładnie się zarumieniła. Chleb przełożyć na kratkę i wystudzić.

DSC_5717

A tutaj krótki instruktażowy  film 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize