Chleb pszenny drożdżowy

DSC_2690-2

Mój pierwszy i na pewno nie ostatni chleb domowej roboty. Byłam z siebie taka dumna:-) Jeżeli się jeszcze zastanawiacie czy go  zrobić przedstawiam Wam wszystkie za. Łatwy w przygotowaniu, złocisty z chrupiącą skórka. Smak prawdziwego polskiego pszennego chleba. Przepis parokrotnie testowałam. Chlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Przepis z małymi zmianami pochodzi z kuchniaplus.pl.

Składniki na chleb:

  • 500g mąki chlebowej, plus trochę do oprószenia
  • 275 ml wody o temperaturze pokojowej (wody letniej)
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Mąkę wsypać do dużej miski zrobić wgłębienie, dodać sól, pokruszone drożdże i wodę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ( ja swoje wyrabiam stacjonarnym mikserem z hakiem) ok 10min. Zagniecione ciasto przykrzyć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1  godzinę do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią ok 8-10 razy aby odgazować zgromadzone w czasie wyrastania powietrze. Jak tutaj:

IMG_0536

 

Ciasto przełożyć na lekko oproszoną mąką stolnice. Uformować bochenek. Gotowy bochenek przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Gdy bochenek wyrośnie naciąć go wzdłuż podwójnie nożem na głębokość 1 cm.

IMG_0542

Piekarnik rozgrzać do 240ºC. Wstawić blachę z bochenkiem do piekarnika i piec 8 min. Po tym czasie  zmniejszyć temperaturę do 190ºC. Uchylić drzwiczki piekarnika na 1-2 min. Następnie zamknąć piekarnik i piec chleb jeszcze  ok 30 min.

 

Gotowy chleb jest wyrośnięty, złocisty a gdy postukamy od dołu wyda „głuchy” pusty dźwięk.

Upieczony chleb przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego

DSC_2699-3

 

DSC_2721-2

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Tagi: , , ,

komentarze 3

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 23 kwietnia 2014 at 17:44 Reply

    Domowy chlebek smakuje najlepiej 🙂 Pozdrawiam

  2. marrrgott 10 kwietnia 2014 at 16:11 Reply

    Też chcę by chleb taki piękny mi wyszedł! 🙂

    • mariola1903 10 kwietnia 2014 at 16:28 Reply

      Wyjdzie polecam przepis. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize