Mój pierwszy i na pewno nie ostatni chleb domowej roboty. Byłam z siebie taka dumna:-) Jeżeli się jeszcze zastanawiacie czy go zrobić przedstawiam Wam wszystkie za. Łatwy w przygotowaniu, złocisty z chrupiącą skórka. Smak prawdziwego polskiego pszennego chleba. Przepis parokrotnie testowałam. Chlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Przepis z małymi zmianami pochodzi z kuchniaplus.pl.
Składniki na chleb:
- 500g mąki chlebowej, plus trochę do oprószenia
- 275 ml wody o temperaturze pokojowej (wody letniej)
- 15g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
Mąkę wsypać do dużej miski zrobić wgłębienie, dodać sól, pokruszone drożdże i wodę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ( ja swoje wyrabiam stacjonarnym mikserem z hakiem) ok 10min. Zagniecione ciasto przykrzyć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią ok 8-10 razy aby odgazować zgromadzone w czasie wyrastania powietrze. Jak tutaj:
Ciasto przełożyć na lekko oproszoną mąką stolnice. Uformować bochenek. Gotowy bochenek przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Gdy bochenek wyrośnie naciąć go wzdłuż podwójnie nożem na głębokość 1 cm.
Piekarnik rozgrzać do 240ºC. Wstawić blachę z bochenkiem do piekarnika i piec 8 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190ºC. Uchylić drzwiczki piekarnika na 1-2 min. Następnie zamknąć piekarnik i piec chleb jeszcze ok 30 min.
Gotowy chleb jest wyrośnięty, złocisty a gdy postukamy od dołu wyda „głuchy” pusty dźwięk.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego
Tagi: chleb, Ciasto drożdżowe, drożdże, mąka chlebowa
Domowy chlebek smakuje najlepiej 🙂 Pozdrawiam
Też chcę by chleb taki piękny mi wyszedł! 🙂
Wyjdzie polecam przepis. Pozdrawiam serdecznie.