Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki Irlandki, której pieczenie to wielka pasja. Chleb jest na bazie sody nie potrzebuje grama drożdży. Jest bardzo miękki, smaczny, jednak w smaku nie przypomina tradycyjnego chleba. Wypiek idealny dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba. Najsmaczniejszy z posmarowany lekko masłem i dżemem. Pycha.
Składniki na chleb:
- 300g mąki pszennej
- 300g mąki pszennej razowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 70g masła
- 310ml maślanki
- ok 3 łyżek siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do 220C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, sól wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć składniki palcami. Dodać maślankę i całość wyrabiać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do gotowej keksówki, wyrównać i posypać ziarnami. Piec w 220C przez 40 minut. Gotowy wyjąć i wystudzić.
Tagi: mąka pszenna, mąka razowa, maślanka, masło, soda
Nie widzę wymiarów formy do pieczenia 😉
Czy mogę użyć samej pszennej mąki?
Wymiary formy: keksówka 14cm x24 cm głębokość 8 cm pozdrawiam. Nie robiłam z zwykłej mąki ale jestem pewna że można. Pozdrawiam
idealnie wygląda
Chleb smaczny, robiłam go wczoraj wszystkim smakował ,
Wygląda pysznie, nie powiedziałabym, że nie ma w sobie ani grama drożdży 🙂 Pozdrawiam
Takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Cos nowego i pysznego, polecam :-))