Chleb na sodzie

DSC_3803 Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki Irlandki, której pieczenie to wielka pasja. Chleb jest na bazie sody nie potrzebuje grama drożdży. Jest bardzo miękki, smaczny, jednak w smaku nie przypomina tradycyjnego chleba. Wypiek idealny dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba. Najsmaczniejszy z posmarowany lekko masłem i dżemem. Pycha.

Składniki na chleb:

  • 300g mąki pszennej
  • 300g  mąki pszennej razowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 70g masła
  • 310ml maślanki
  • ok 3 łyżek siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 220C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, sól wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć składniki palcami. Dodać maślankę i całość wyrabiać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do gotowej keksówki, wyrównać i  posypać ziarnami. Piec w 220C przez 40 minut. Gotowy wyjąć i wystudzić. DSC_3804

Tagi: , , , ,

komentarzy 7

  1. Przysmaki Ewy 27 lutego 2015 at 10:57 Reply

    Nie widzę wymiarów formy do pieczenia 😉

    Czy mogę użyć samej pszennej mąki?

    • mariola1903 27 lutego 2015 at 12:32 Reply

      Wymiary formy: keksówka 14cm x24 cm głębokość 8 cm pozdrawiam. Nie robiłam z zwykłej mąki ale jestem pewna że można. Pozdrawiam

  2. iza 22 sierpnia 2014 at 06:29 Reply

    idealnie wygląda

  3. zula 20 sierpnia 2014 at 18:43 Reply

    Chleb smaczny, robiłam go wczoraj wszystkim smakował ,

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 18 sierpnia 2014 at 05:44 Reply

    Wygląda pysznie, nie powiedziałabym, że nie ma w sobie ani grama drożdży 🙂 Pozdrawiam

  5. Ervisha 16 sierpnia 2014 at 07:57 Reply

    Takiego jeszcze nie jadłam 🙂

    • mariola1903 16 sierpnia 2014 at 10:43 Reply

      Cos nowego i pysznego, polecam :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize