Chałwowiec

Chałwowiec

Chałwowiec

Chałwowiec czekoladowy biszkopt przełożony pysznym kremem z dodatkiem chałwy. Obawiałam się że ciasto będzie bardzo mdłe lecz mile się zaskoczyłam. Krem nie jest  jest za słodki  a dżem świetnie przełamuje słodycz ciasta. 

Składniki na ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 300g g chałwy o ulubionym smaku

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 100g startej gorzkiej czekolady

Rozmiary formy do pieczenia: 22cm x33cm 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i cukier waniliowy a następnie żółtka( stopniowo po jednym). Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia partiami wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia  formy i piec w 180ºC przez około 30 min ( do tzw suchego patyczka). Gotowe wyjąć wystudzić następnie przekroić na dwa blaty. 

krem

Budynie ugotować na mleku. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia.

Chałwę przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu, miksować do uzyskania jednolitej budyniowej masy. Następnie do masy wmiksować chałwę.

Na jeden blat ciasta rozsmarować połowę dżemu porzeczkowego, wyłożyć połową  kremu chałwowego.  Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować dżemem porzeczkowym  na który wyłożyć pozostały krem chałwowy. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.

chałwowiec

 

 

chałwowiec 

Przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga joducha kuchenna. 

Tagi: , , , , , ,

komentarze 4

  1. Archie 16 grudnia 2016 at 17:18 Reply

    Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • mariola1903 20 grudnia 2016 at 16:11 Reply

      Pozdrawiam również

  2. Magda 16 grudnia 2016 at 12:56 Reply

    Wygląda wspaniale))

    • mariola1903 20 grudnia 2016 at 16:12 Reply

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize