Bułki z pieczarkami
Pyszne domowe bułeczki nadziewane dużą ilością farszu z pieczarek. Wielu z Was miało okazję skosztować je w dzieciństwie. Ja ich kompletnie nie pamiętam. Ciekawa ich smaku postanowiłam je przygotować. Są przepyszne mnie najbardziej smakuje jeszcze lekko ciepłe. Przepis z moimi małymi zmianami znalazłam u Liski. Polecam 🙂
Składniki na bułki (około 10-11 sztuk):
- 500g mąki chlebowej 750 ( lub zwykłej pszennej)
- 310ml letniej wody
- 15g świeżych drożdży lub 1 saszetka suszonych (7g)
- 1/2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka stołowa soli morskiej
- mąka do podsypywania
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy zrobić zaczyn.
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml mleka w temperaturze pokojowej
Mąkę przesiać, dodać do miski. W misce zrobić zagłębienie, wlać połowę wody, drożdże, cukier i wymieszać widelcem. Wyrabiać ciasto, dodać resztę wody i soli ( ja swoje wyrabiam mikserem z hakiem) wyrobione ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić na małym ogniu przez około 10 min. Dodać pieczarki smażyć do momentu az odparuje z nich woda. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić i wystudzić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie energicznie wyrobić.
Wyrobione ciasto podzielić na około 10 równych części ( po 80 g każda ). Każdy z kawałków lekko rozwałkować na okrągły kształt. Na środek placka włożyć dużo farszu i zlepić końce jak pierogi i formować bułeczki.
Łączeniem do dołu wykładać nafaszerowane bułeczki na wyłożoną papierem formę. Pamiętać o odstępach pomiędzy bułeczkami. Każdą posmarować olejem, przykryć lnianą ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
Piec w rozgrzanym do 180c piekarniku przez 20 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Tagi: cebula, drożdże, farsz, mąka chlebowa, mąka pszenna, pieczarki, suche drożdże
Idealne na przyjęcia. 🙂
Zapraszam na swojego bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuje polecam