Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami

Pyszne domowe bułeczki nadziewane dużą ilością farszu z pieczarek. Wielu z Was miało okazję skosztować je w dzieciństwie. Ja ich kompletnie nie pamiętam. Ciekawa ich smaku postanowiłam je przygotować. Są przepyszne mnie najbardziej smakuje jeszcze lekko ciepłe. Przepis z moimi małymi zmianami znalazłam u Liski.  Polecam 🙂

Składniki na bułki (około 10-11  sztuk):

  • 500g mąki chlebowej 750 ( lub zwykłej pszennej)
  • 310ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży lub 1 saszetka suszonych (7g)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka stołowa soli morskiej
  • mąka do podsypywania

Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy zrobić zaczyn.

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  •  50ml mleka w temperaturze pokojowej
Drożdże rozkruszyć i umieścić w kubeczku. Dodać cukier, mąkę i mleko i dobrze rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowy rozczyn dodać do reszty składników.

 

Mąkę przesiać, dodać do miski. W misce zrobić zagłębienie, wlać połowę wody, drożdże, cukier i wymieszać widelcem. Wyrabiać ciasto, dodać resztę wody i soli ( ja swoje wyrabiam mikserem z hakiem) wyrobione ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.

Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać  pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić na małym ogniu przez około 10 min. Dodać pieczarki smażyć do momentu az odparuje z nich woda. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić i wystudzić.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie energicznie wyrobić.

Wyrobione ciasto podzielić na około 10 równych części ( po 80 g każda ). Każdy z kawałków lekko rozwałkować na okrągły kształt. Na środek placka włożyć dużo farszu i zlepić końce jak pierogi i formować bułeczki.

Łączeniem do dołu wykładać nafaszerowane bułeczki na wyłożoną papierem formę. Pamiętać o  odstępach pomiędzy bułeczkami. Każdą posmarować olejem, przykryć lnianą ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.

Piec w rozgrzanym do 180c piekarniku przez 20 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Bułki z pieczarkami

 

 

Tagi: , , , , , ,

komentarze 2

  1. Jaglusia 8 września 2016 at 20:46 Reply

    Idealne na przyjęcia. 🙂
    Zapraszam na swojego bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    • mariola1903 15 września 2016 at 15:39 Reply

      Dziękuje polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize