„Pomidory i oregano czynią potrawę włoską………” Zapraszam na włoską bruschette tradycyjną przystawkę kuchni włoskiej. Najbardziej popularna wersja to ta z pomidorami i bazylią. Ja swoją dodatkowo posypuje serem feta. Danie bardzo smaczne, błyskawiczne w przygotowaniu, sprawdza się idealnie na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Polecam
Składniki na czosnkowe pieczywo:
- 1 duża bagietka
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
Składniki na bruschette :
- 3 pomidory ( mięsiste)
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- feta (opcjonalnie)
- oliwa
Czosnek przycisnąć przez praskę lub zetrzeć, dodać do miski z oliwą, wymieszać. Odstawić na pół godziny aby smaki się ” przegryzły”. Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Wycisnąć 2 ząbki czosnku, dodać posiekaną świeżą bazylię, dolać oliwy, posolić, popieprzyć i wymieszać. Bagietkę pokroić po skosie, posmarować oliwą czosnkową z obydwu stron. Bagietki porozkładać na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku z termoobiegiem w 200°C przez około 8 min do momentu, aż grzanki ładnie się zarumienią. Farsz pomidorowy nakładać na jeszcze gorące bagietki , posypać serem feta. Udekorować listkami bazylii . Podawać natychmiast. Smacznego
Tagi: bazylia, czosnek, feta, oliwa, pieczywo czosnkowe, pomidory
Pysznie i kolorowo 🙂
Wygląda bardzoooo apetycznie 😉 lubię takie jedzonko 😉
Uwielbiam bruschette prezentuje sie wspaniałe
pycha