Bruschetta

DSC_2377

„Pomidory i oregano czynią potrawę włoską………” Zapraszam na włoską bruschette tradycyjną przystawkę kuchni włoskiej. Najbardziej popularna wersja to ta z pomidorami i bazylią. Ja swoją dodatkowo posypuje serem feta. Danie bardzo smaczne, błyskawiczne w przygotowaniu, sprawdza się idealnie na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Polecam

Składniki na czosnkowe pieczywo:

  • 1 duża bagietka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na bruschette :

  • 3 pomidory ( mięsiste)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • feta (opcjonalnie)
  • oliwa

Czosnek przycisnąć przez praskę lub zetrzeć, dodać do miski z oliwą, wymieszać. Odstawić na pół godziny aby smaki się ” przegryzły”. Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Wycisnąć 2 ząbki czosnku, dodać posiekaną świeżą bazylię, dolać oliwy, posolić, popieprzyć i wymieszać. Bagietkę pokroić po skosie, posmarować oliwą czosnkową z obydwu stron. Bagietki porozkładać na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku z termoobiegiem w 200°C przez około 8 min do momentu, aż grzanki ładnie się zarumienią. Farsz pomidorowy nakładać na jeszcze gorące bagietki , posypać serem feta. Udekorować listkami bazylii . Podawać natychmiast. Smacznego

DSC_2371-2

Wytrawne Vege Śniadanie

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 25 lutego 2014 at 18:36 Reply

    Pysznie i kolorowo 🙂

  2. Pan Deserek :) 25 lutego 2014 at 15:58 Reply

    Wygląda bardzoooo apetycznie 😉 lubię takie jedzonko 😉

  3. Pati 24 lutego 2014 at 16:40 Reply

    Uwielbiam bruschette prezentuje sie wspaniałe

  4. ania 23 lutego 2014 at 09:18 Reply

    pycha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize