Brownie (bez glutenu)

Brownie (bez glutenu)

Brownie (bez glutenu)

Brownie słynny zakalec ma tylu zwolenników co przeciwników. Trzeba naprawdę kochać czekoladę żeby pokochać brownie. Bo że zakalec, gliniasty, za bardzo czekoladowy . Analizowałam przepisy, szukałam porównywałam i mam te  Wam naprawdę będą smakować. Po pierwsze są bez grama mąki- bezglutenowe. Po drugie z dużą ilością czekolady i kakao .Po trzecie obecność prażonych  orzechów nadaje im  fajny posmak . Po czwarte was przekona- każdy kęs to uczta dla podniebienia. Te rozpływają się w ustach. Najlepsze według mnie na ciepło z gałką lodów waniliowych. Obiecałam porcję wysłać dla pewnej czekocholiczki :-). Polecam

 

Składniki:

  • 400 gram całych orzechów laskowych
  • 1 szklanka* + 2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki cukru
  • 454 gram masła
  • 340 gram gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao)
  • 6 jaj
  • 1 łyżka kawy ropuszczalnej ( rozpuścić 1 łyżkę kawy w 1 łyżce gorącej wody)

 

Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki  papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując – orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.

W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia,  wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.

W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.

Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z  lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)

* Szklanka ma pojemność 250ml . 

 

Brownie (bez glutenu)

Brownie (bez glutenu)

Tagi: , ,

komentarze 4

  1. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 23:11 Reply

    nathalia8
    2013/03/02 10:50:31
    wyglada wspaniale..piekne zdjecia:)

  2. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 23:06 Reply

    nashelly
    2013/02/28 20:01:41
    Wyglądają przepysznie – takie ciężkie, gliniaste brownies są najlepsze!

  3. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 23:06 Reply

    choco-holiczka
    2013/02/27 23:07:51
    Klasyka w najlepszym wydaniu 🙂

  4. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 23:05 Reply

    izaa_a
    2013/02/27 15:43:20
    świetnie wygląda a to zjęcie z lodami rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize