Brownie (bez glutenu)
Brownie słynny zakalec ma tylu zwolenników co przeciwników. Trzeba naprawdę kochać czekoladę żeby pokochać brownie. Bo że zakalec, gliniasty, za bardzo czekoladowy . Analizowałam przepisy, szukałam porównywałam i mam te Wam naprawdę będą smakować. Po pierwsze są bez grama mąki- bezglutenowe. Po drugie z dużą ilością czekolady i kakao .Po trzecie obecność prażonych orzechów nadaje im fajny posmak . Po czwarte was przekona- każdy kęs to uczta dla podniebienia. Te rozpływają się w ustach. Najlepsze według mnie na ciepło z gałką lodów waniliowych. Obiecałam porcję wysłać dla pewnej czekocholiczki :-). Polecam
Składniki:
- 400 gram całych orzechów laskowych
- 1 szklanka* + 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki cukru
- 454 gram masła
- 340 gram gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao)
- 6 jaj
- 1 łyżka kawy ropuszczalnej ( rozpuścić 1 łyżkę kawy w 1 łyżce gorącej wody)
Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm
Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując – orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.
W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.
W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)
* Szklanka ma pojemność 250ml .
Tagi: czekolada gorzka, masło, orzechy laskowe
nathalia8
2013/03/02 10:50:31
wyglada wspaniale..piekne zdjecia:)
nashelly
2013/02/28 20:01:41
Wyglądają przepysznie – takie ciężkie, gliniaste brownies są najlepsze!
choco-holiczka
2013/02/27 23:07:51
Klasyka w najlepszym wydaniu 🙂
izaa_a
2013/02/27 15:43:20
świetnie wygląda a to zjęcie z lodami rewelacja