Brownie z kawałkami czekolady
Jeżeli śledzicie moje przepisy zauważyliście że ciasta czekoladowe to numer jeden w naszej rodzinie( i nie tylko:-). Kolejne przepisy na brownie przetestowany. Ciasto jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe dzięki dodatkowym kawałkom czekolady. Jeżeli deser podamy na ciepło czekolada roztopią się a ciasto staje jeszcze bardziej czekoladowe, rozpływając się w ustach. Zapraszam do przetestowania przepisu być może ten deser stanie się waszym ulubionym:-). Więcej przepisu na brownie znajdziecie TUTAJ. a tymczasem przetestujcie brownie z kawałkami czekolady.
Brownies to ciasto, które idealnie nadaje się do zamrażania. Pokrójcie je na kawałki, owińcie w folię spożywcza i zamroźcie. Gdy przyjdzie nam ochota na pyszny deser (lub wpadną do nas niezapowiedziani goście) wyjmujemy z zamrażalki, odmrażamy i gotowe :-). Możemy lekko podgrzać w piekarniku (lub mikrofali ) i podać z bitą śmietana lud gałka lodów.
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 20cm x30 cm,
Składniki:
- 240g masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki posiekanej czekolady (min 50% kakao)
Piekarnik rozgrzać do 170C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku roztopić masło, oba cukry i dodać olej. Odstawić i chwilkę przestudzić. Do roztopionego masła dodać jajka, sól, ekstrakt z wanilii, zmiksować wszystkie składniki ( miksować około jednej minuty). Do masy dodać przesianą mąkę, kakao, delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki. Dodać połowę posiekanej czekolady wmieszać do masy. Gotową masę przelać do przygotowanej formy,wierzch posypać pozostałą posiekana czekoladą. Piec w 170C przez 35-40min.
INSPIRACJA: TUTAJ
Tagi: brązowy cukier, Brownie z kawalkami czekolady, ciemna czekolada, cukier, czekolada, czekolada gorzka, kakao, masło, olej
Mialam okazje sprobowac, po prostu pycha…polecam…
Mialam okazje sprobowac, po prostu pycha…polecam