Najlepsze czekoladowe brownie
Mój obecny numer jeden. Jest to najlepsze czekoladowe ciasto jakie do tej pory miałam okazje próbować. Ciężkie, czekoladowe, rozpływa się w ustach . Połączenie mlecznej i ciemnej czekolady nadaje im przyjemnie intensywnego smaku. Wyśmienicie smakują na ciepło czy zimno. Z dodatkiem bitej śmietaną, jogurtu czy gałką lodów waniliowych będzie najlepszym czekoladowym deserem.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 200g masła
- 65g maki
- 80g kakao
- 4 jajka
- 300g cukru
Dodatkowo:
- 50g czekolady mlecznej
Piekarnik rozgrzać do 180C.
W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Mąkę i kakao przesiać do miski. Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel. Do masy jajecznej dodać czekoladę, mąkę z kakao, zmiksować do połączenia się składników. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 180C przez 25min.
50g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę połóż teraz na garnuszku pamiętając, by nie dotykał jej wrzątek. Roztapiającą się polewę czekoladową mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek. Płynną czekoladę ściągnij z garnka. I gotowe!
Wyciągnąć i wystudzić. Lekko przestudzone ciasto polać płynną czekoladą. Pokroić, podawać
Podawać z bitą śmietaną,jogurtem z dodatkiem startej skórki z cytryny czy gałką lodów waniliowych Najlepiej smakują lekko podgrzane.
Tagi: ciemna czekolada, czekolada deserowa, czekolada mleczna, kakao, masło, mleczna czekolada, Najlepsze czekoladowe brownie, pol;ewa czekoladowa
Dodaj komentarz