Brownies II (najlepsze)

Mój obecny numer jeden. Jest to najlepsze brownies jakie do tej pory jadłam. Ciężkie, czekoladowe, rozpływa się w ustach. Połączenie mlecznej i ciemnej czekolady nadaje im przyjemnie  czekoladowego smaku. Wyśmienicie smakują na ciepło czy zimno. Z dodatkiem  bitej śmietaną, jogurtu z dodatkiem startej skórki z cytryny czy gałką lodów waniliowych będzie najlepszym deserem walentynkowym.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 200g masła
  • 65g maki
  • 80g kakao
  • 4 jajka
  • 300g cukru

Dodatkowo:

  • 50g czekolady mlecznej

 

Piekarnik rozgrzać do 180C.

W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Mąkę i kakao przesiać do miski. Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel. Do masy jajecznej dodać czekoladę, mąkę z kakao, zmiksować do połączenia się składników. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 180C przez 25min.

50g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( Czekoladę  łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę połóż teraz na garnuszku pamiętając, by nie dotykał jej wrzątek. Roztapiającą się polewę czekoladową mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek. Płynną czekoladę ściągnij z garnka. I gotowe!

Wyciągnąć i wystudzić. Lekko przestudzone ciasto polać płynną czekoladą. Pokroić, podawać

Podawać z bitą śmietaną,jogurtem z dodatkiem startej skórki z cytryny czy gałką lodów waniliowych Najlepiej smakują lekko podgrzane.

 

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *