Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką u mnie w wersji z kremem budyniowym. Ciasto, które jest bardzo popularne w okresie letnim i tego przepisu nie mogło zabraknąć u mnie na blogu. Krem budyniowy przygotowałam na bazie żółtek jest  bardzo kremowy, przypominający krem do karpatki. Biszkopt  bardzo puszysty, delikatny nie wymaga  nasączenia jednak według mnie  proponuje to zrobić dzięki czemu będzie wilgotniejszy. Pamiętajmy że zarówno do przygotowania biszkoptu jak i samego kremu składniki maja mieć temperaturę pokojową. Jeżeli nie macie świeżych truskawek, spokojnie możecie użyć mrożonych pamiętając o ich wcześniejszym odmrożeniu.  Idealny deser na letnie grillowe przyjęcia. Polecam, zostawcie komentarz jak wam smakował mój biszkopt z truskawkami i galaretką.

Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna forma 25cmx35cm

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Składniki na krem: 

  • 750 ml mleka,
  • 4  łyżki cukru waniliowego
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka

Dodakowo:

  • 1/3 lekkiej herbaty z cytryną (do nasączenia biszkoptu)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym 
  • 500g truskawek
  • 800ml wody 

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i wodę. Obie przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia  dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąc wystudzić. Następnie nasączyć biszkopt wystudzona herbatą z cytryną. 

krem:

2 szklanki mleka (500ml) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wlać do miski, dodać  2 żółtka, wsypać obie mąki, zmiksować do połączenia składników. Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę jajeczną. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu, miksować do uzyskania jednolitej budyniowej masy.

Na nasączony biszkopt wyłożyć krem budyniowy, wyrównać pamiętając by nie było wolnej przestrzeni pomiędzy kremem a blaszką.  Odstawić do lodówki na około 40min aby krem lekko stężał. 

Następnie na  wierzch kremu wyłożyć pokrojone truskawki i łyżką wylewać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki na ok. 2 – 3 godziny. Biszkopt z truskawkami i galaretką jest gotowy.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Magdalena 22 czerwca 2018 at 18:48 Reply

    przepyszne ciasto 🙂

    • mariola1903 22 czerwca 2018 at 20:26 Reply

      pyszne pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize