Biszkopt z rabarbarem i bezą

DSC_2937

Sezon na rabarbar w pełni rozpoczęty. Rabarbar rozpoczyna też sezon na ciasta owocowe. Kwaśny, bardzo wyrazisty król ciast i dżemów. Ja za rabarbarem szczególnie nie przepadam z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru, którego szczerze  nienawidziłam. Przepis który Wam proponuje ma świetne połączenie biszkoptu słodkiej bezy i lekko kwaskowatego nadzienia. Wszystkim zgromadzonym  ciasto bardzo smakowało i  bardzo szybko znikło. Polecam dla miłośników rabarbaru 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:

  • 400g rabarbaru
  • 100g masla
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm 

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy( dno i boki). Piec ok.10 min w 180ºC. 

Nadzienie:

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Masło na nadzienie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko.  Gdy składniki się połączą dodać rabarbar i wymieszać.

Mieszaninę rozłożyć na cieście.

Beza:

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Pianę rozprowadzić na cieście i wstawić do piekarnika na około 40 min.

DSC_2940

 

DSC_2942

Piknik majowy

Tagi: , , , , ,

komentarzy 5

  1. Matylda 21 lutego 2015 at 20:11 Reply

    Witam. Ciasto jest przepyszne, latem piekłam je kilka razy 🙂 Oczywiście ze świeżym rabarbarem, a teraz naszła mnie na nie potworna ochota, stąd moje pytanie: czy można do niego użyć mrożonego rabarbaru? Jeśli tak, to czy należy go wcześniej rozmrozić? Serdecznie pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź!

    • mariola1903 22 lutego 2015 at 15:55 Reply

      Witam Cieszę się że ciasto smakowało. Nigdy nie robiłam tego ciasta z mrożonymi owocami. Proponowałabym odmrozić i odsączyć rabarbar na sitku. Pozdrawiam proszę napisać jak wyszło 😉

  2. gin 8 maja 2014 at 18:14 Reply

    Zdecydowanie coś dla mnie – za rabarbarem wręcz szaleję 🙂

  3. Marta 7 maja 2014 at 20:28 Reply

    świetne ciacho na piknik 🙂

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 7 maja 2014 at 19:24 Reply

    Mniam, to ciasto prezentuje się bardzo, bardzo kusząco! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize