Sezon na rabarbar w pełni rozpoczęty. Rabarbar rozpoczyna też sezon na ciasta owocowe. Kwaśny, bardzo wyrazisty król ciast i dżemów. Ja za rabarbarem szczególnie nie przepadam z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru, którego szczerze nienawidziłam. Przepis który Wam proponuje ma świetne połączenie biszkoptu słodkiej bezy i lekko kwaskowatego nadzienia. Wszystkim zgromadzonym ciasto bardzo smakowało i bardzo szybko znikło. Polecam dla miłośników rabarbaru 🙂
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
- 400g rabarbaru
- 100g masla
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy( dno i boki). Piec ok.10 min w 180ºC.
Nadzienie:
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Masło na nadzienie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą dodać rabarbar i wymieszać.
Mieszaninę rozłożyć na cieście.
Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Pianę rozprowadzić na cieście i wstawić do piekarnika na około 40 min.
Witam. Ciasto jest przepyszne, latem piekłam je kilka razy 🙂 Oczywiście ze świeżym rabarbarem, a teraz naszła mnie na nie potworna ochota, stąd moje pytanie: czy można do niego użyć mrożonego rabarbaru? Jeśli tak, to czy należy go wcześniej rozmrozić? Serdecznie pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź!
Witam Cieszę się że ciasto smakowało. Nigdy nie robiłam tego ciasta z mrożonymi owocami. Proponowałabym odmrozić i odsączyć rabarbar na sitku. Pozdrawiam proszę napisać jak wyszło 😉
Zdecydowanie coś dla mnie – za rabarbarem wręcz szaleję 🙂
świetne ciacho na piknik 🙂
Mniam, to ciasto prezentuje się bardzo, bardzo kusząco! 🙂