Batony Śniadaniowe
Batony śniadaniowe, zdrowe, pyszne i sycące. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. U mnie świetnie sprawdzają się na śniadania, jako matka pracująca dwójki dzieciaków rzadko znajduje czas na zrobienie sobie czegokolwiek rano:-) Batony dodają energii i mam świadomość że jem coś wartościowego. Polecam
Forma do pieczenia: 20cm x26cm cm ja użyłam 23 cm x 23cm
Składniki (20-24 porcje):
- 140ml oleju kokosowego extra virgin
- 80ml miodu
- 2 garście suszonych daktyli (100g)
- 1 banan
- 1-2 łyżeczki cynamony
- szczypta imbiru
- szczypta soli morskiej
- 200g płatków owsianych
- 100g orzechów włoskich posiekanych
- 100g mielonych migdałów
- 1 garść pestek słonecznika
Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150C ( z termoobiegiem) lub 170C (bez termoobiegu).W garnuszku delikatnie roztopić olej z miodem. Figi posiekać na grubsze kawałki.Banana rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki dodać i wymieszać. D Wyłożyć na przygotowana formę do pieczenia, wyrównać i wcisnąć w dno formy. Piec 30 min, ostudzić. Smacznego.
Źródło inspiracji: Tutaj
Tagi: daktyle, migdały, miód, olej kokosowy, orzechy włoskie, pestki słonecznika, zmielone migdały
Dodaj komentarz