Ciasto sugerowane znanym banoffee pie. Powyższa wersja to cienki nasączony biszkopt,banany, krem kajmakowy i bita śmietana – uczta dla mojego podniebienia. Ciasto jest idealne na różnego rodzaju okazje u mnie przygotowane na urodziny. Kroi się wyśmienicie a smakuje obłędnie.Jeżeli lubicie takie połączenie ten deser jest dla Was. Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubię.
Składniki:
- 3 jajka M
- 1/3 szklanki cukru*
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Składniki na krem kajmakoway:
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 łyżki gotowej masy kajmakowej
Składniki na krem śmietanowy:
- 250 ml kremówki
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Składniki na poncz:
- 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Składniki na warstwę kajmakową:;
- ok 500g kajmaku ( 3 łyżki odebrać do kremu
Dodatkowo:
- 3 banany
- kilkanaście herbatników lub krakersów (w zależności od rozmiaru)
- kakao do oprószenia
- sok z połówki cytryny
* szklanka o pojemności 250ml
biszkopt:
Całe (!) jajka zmiksować z resztą drobnego cukru do momentu uzyskania gęstej piany ,masa ma być puszysta i kremowa ( cukier ma się całkowicie rozpuścić mi to zajęło jakieś 7 minut). Do masy dodać wodę i olej następnie partiami dodawać przesiane obie mąki, starannie wymieszać ( ja to robię na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( boków niczym nie wykładać). Piec w temperaturze 170ºC około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt krótko ostudzić, po czym wyjąć z blaszki.
Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w formie do pieczenia ( oderwać papier ze spodu biszkoptu). Wystudzony biszkopt ponczujemy (nasączyć wodą z cytryną).
Na nasączony biszkopt ułożyć banany pokrojone w plasterki, bardzo blisko siebie, skropić sokiem z połowy cytryny (zapobiegnie to ich czernieniu).
krem kajmakowy:
3 łyżki masy kajmakowej wymieszać aby stał się bardziej płynny.
Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, serek mascarpone, miksować do momentu aż powstanie puszysty krem, następnie dodać masę kajmakową, miksować do momentu połączenia się składników.
Na banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
Wstawić ciasto na około 30 min do lodówki.
krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, Dodać partiami żelatynę, miksować.
Śmietanę kremówkę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao.Pycha 🙂
Tagi: banany, banoffee pie, bita śmietana, jajka, kajmak, kakao
Smacznie wygląda 🙂
https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-banoffee-na-biszkopcie
To banany na biszkopt czy na kajmak
By było prościej – myślę, że tą samą masę można obskoczyć drugą warstwę – zrobić podwójną porcję.. jest w smaku bardzo podobna. Poza tym zamiast herbatników drugą warstwę biszkoptu ( upiec grubszy – można kolorowy biało kakaowy). Herbatniki tak jakoś źle smakują, takie sklepem i glinką. No, a banany to takie mdłe do tego ciasta i potem się krem ześlizguje. Fajny przepis ale ja bym go bardzo uprościła.
Skomplikowany przepis
Przepis nie należy do najłatwiejszych ale krok po kroku
Ale piękne ciasto ! Na pewno pyszne 😉
Miałam okazję robić podobne, na herbatnikach – ale Twoja wersja jeszcze bardziej mi się podoba! 🙂
Polecam