Banoffee Pie (ciasto bez pieczenia)

DSC_5804-2

Słynny na wyspach deser składający się z toffi, bananów i śmietany kremówki. Bardzo słodki i bardzo smaczny deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wyjątkowych zdolności kulinarnych. Idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy. Polecam toffi maniaczka:-)

Rozmiary formy do pieczenia: blaszka do tarty o średnicy 20-23 cmnajlepsza z wyjmowanym dnem. 

Składniki na spód:

  • 250g ciastek digestive
  • 100g masła ( rozpuszczone)

Składniki na krem:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (kajmak) (397g)
  • 4 małe banany
  • 300ml śmietany kremówki 30-36%
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z roztopionym masłem . Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć, ubijając mocno dno i boki formy. Schłodzić w lodówce około 30min.

Na gotowy spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową.

Banany obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny (nie ściemnieją). Ułożyć pokrojone banany.

Śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na wierzch ciast, całość posypać startą czekolada. Schłodzić w lodówce.

DSC_5799

DSC_5820

DSC_5821

 

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 17

  1. Isia 16 lutego 2020 at 10:26 Reply

    Czy forme lepiej wyłożyc folią spożywczą aby ciasto-spod lepiej odchodzil od formy?
    Bo mój spod tak sie przykleil do formy ze nie mozna tego inaczej podac jak mamałyge na talerzu ktora wyglada jak kupa😉

    • mariola1903 24 lutego 2020 at 17:34 Reply

      Można oczywiście pozdrawiam

  2. Anka 12 lutego 2020 at 15:08 Reply

    Czy do śmietanki dodajemy cukier lub jakiś fix? Jeśli ubije samą śmietankę raczej nie jest słodka.

    • mariola1903 12 lutego 2020 at 16:18 Reply

      Witam do smiertanki można dodać fix cukier raczej nie karmel banany jest wystarczająco słodkie pozdrawiam

  3. Nathan Rapaport 8 grudnia 2019 at 23:48 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie. Dopiero dzisiaj zauważyłem, że postać grana przez Keirę Knightley miała porcję tego ciasta w filmie „To właśnie miłość”. Jak pojadę do domu na Boże Narodzenie, to poproszę moją mamę, żeby to zrobiła.

  4. Asia 21 września 2019 at 11:56 Reply

    Ciasto pierwszy raz zrobiłam z bananami a później dodawałam inne owoce (ostatnio np. kiwi) – w każdej wersji przepyszne 🙂

    • mariola1903 11 listopada 2019 at 09:59 Reply

      Super pozdrawiam

  5. Karina 20 stycznia 2019 at 21:53 Reply

    A można w jakieś prostokątnej blaszce…jakie wtedy byłyby wymary ?

    • mariola1903 20 stycznia 2019 at 21:57 Reply

      Witam mysle ze 20 cm na 20 bedzie ok

  6. Jacek 24 maja 2017 at 17:54 Reply

    Znakomite!!!!!! 🙂

    • mariola1903 26 maja 2017 at 08:36 Reply

      Ciesze się że smakowało, pozdrawiam

  7. justyna 6 czerwca 2015 at 19:14 Reply

    co to za ciastka? mogą być herbatniki?

    • mariola1903 7 czerwca 2015 at 18:27 Reply

      Witam
      Słyszałam że ciastka digestive można dostać w tesco, tutaj w irlandii są dostępne wszędzie. Jeżeli nie uda ci się kupić spróbowałabym z ciasteczkami owsianymi , łatwiejsze do pokruszenia i maja lepszy smmak niż herbatniki pozdrawiam,

  8. Canette 29 maja 2015 at 07:47 Reply

    Takie pyszne, jadłam i polecam, ciasto warte swoich kalorii 😀

  9. gin 26 maja 2015 at 14:18 Reply

    Obłędnie słodkie, uwielbiam 🙂

  10. kocie-smaki 25 maja 2015 at 05:54 Reply

    mega słodycz 🙂

  11. Dorota 22 maja 2015 at 14:33 Reply

    Juz nie raz widzialam to ciasto i ciagle zabieram sie za jego upieczenie, a raczej zrobienie. Musze sie w koncu zebrac i je przygotowac, uwielbiam je!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize