Babka karmelowa z nadzieniem

DSC_2728

Babka była kompromisem między mną a moim mężem. Wyszło idealnie, dla niego babka a dla mnie ciasto z kremem:-) Ciasto jest rewelacyjne. Puszyste, wilgotne o karmelowym smaku i aromacie roznoszącym się w całym domu. Są dwie opcje. Ciasto zaczynamy konsumować od części z nadzieniem karmelowym lub drugą delektując się jej smakiem czekamy na najlepsze:-) A Wy którą wersję wybieracie?? Polecam bardzo.

  • 3 szklanki mąki pszennej*
  • 225g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 soli
  • 1/2 sody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 600g masy kajmakowej ( ja użyłam 400g czyli 1 puszkę masy kajmakowej takiej jak tutaj o smaku avocado i 1/2 puszki masy kajmakowej oryginalnej jak tutaj.
  • cukier puder do dekoracji

Rozmiary formy do pieczenia: 16cm (dół)-25cm (góra) cm z kominem (pojemność 3litry)

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Formę wysmarować tłuszczem  i posypać bułką tartą. 

W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 1 puszkę masy kajmakowej ( ja dałam pół o smaku avocado i pół puszki krówkowej)  Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Na wolnych obrotach miksera dodawać stopniowo  mąkę i maślankę na przemian( zacząć i zakończyć mąką ).

3/4 masy przełożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Masę krówkową (1/2 puszki) rozprowadzić dookoła formy w postaci paska o szerokości ok 3-4 cm. Zdjęcie poniżej:

unnamed

Przykryć i wyrównać pozostałą masą.

Piec w 175˚C przez ok 50-55 min (sprawdzić patyczkiem jeśli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona ).

Gotową studzić w formie ok 15 min po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Posypać cukrem pudrem.

 

 * Szklanka  na sweetcakes zawsze ma pojemność 250ml.

 

DSC_2735-3

 

DSC_2739

Źródło przepisu: www.foodlibrarian.com

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Tagi: , , , , , ,

komentarze 3

  1. asia21 16 kwietnia 2014 at 15:43 Reply

    Wyszła przepyszna

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 3 kwietnia 2014 at 19:11 Reply

    Pysznie nadziana babeczka 🙂

  3. magma 3 kwietnia 2014 at 17:46 Reply

    wygląda rewelacyjnie, pycha:D ślinka cieknie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize