Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Ale babka rzec by się chciało. Babka czekoladowa świetna alternatywa dla zwykłej babki. Zawiera czekoladę, która dominuje i wino nadające jej fajny aromat. Jaka jest?. Czekoladowa, aromatyczna, wilgotna, rozpływa się w ustach. Święta nadchodzą, może warto spróbować czegoś oryginalnego a jakże smacznego. Polecam- nasza babka Świąt nie doczekała…..

Składniki na babkę:

  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml czerwonego wina ( ja użyłam półsłodkiego)
  • 3 łyżeczki kakao
  • 10 dag posypki czekoladowej najlepiej mlecznej ( lub startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady)

 

Składniki na polewę :

  • 100g czekolady
  • 5-6 łyżek śmietany kremówki 36%

 

Rozmiary formy : u mnie tortownica z kominkiem o średnicy 26cm.  

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę.  Nie przerywając ucierania dodawać po jednym (ważne) żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Stale ucierając dodać kakao, posypkę czekoladową i wino. Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek ( najlepiej drewnianą łyżką) Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do gotowej foremki. Piec w 180ºC przez 40-45min do tzw suchego patyczka. Babkę wystudzić w formie, delikatnie wyłożyć.

Czekoladę połamać, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.

Przestudzone ciasto udekorować gotową polewą. Smacznego:-)

Babka czekoladowa

 

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 22:25 Reply

    izaa_a
    2013/03/27 12:58:25
    cudownie wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize