Babka czekoladowa
Ale babka rzec by się chciało. Babka czekoladowa świetna alternatywa dla zwykłej babki. Zawiera czekoladę, która dominuje i wino nadające jej fajny aromat. Jaka jest?. Czekoladowa, aromatyczna, wilgotna, rozpływa się w ustach. Święta nadchodzą, może warto spróbować czegoś oryginalnego a jakże smacznego. Polecam- nasza babka Świąt nie doczekała…..
Składniki na babkę:
- 250g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml czerwonego wina ( ja użyłam półsłodkiego)
- 3 łyżeczki kakao
- 10 dag posypki czekoladowej najlepiej mlecznej ( lub startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady)
Składniki na polewę :
- 100g czekolady
- 5-6 łyżek śmietany kremówki 36%
Rozmiary formy : u mnie tortownica z kominkiem o średnicy 26cm.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym (ważne) żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Stale ucierając dodać kakao, posypkę czekoladową i wino. Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek ( najlepiej drewnianą łyżką) Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do gotowej foremki. Piec w 180ºC przez 40-45min do tzw suchego patyczka. Babkę wystudzić w formie, delikatnie wyłożyć.
Czekoladę połamać, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.
Przestudzone ciasto udekorować gotową polewą. Smacznego:-)
Tagi: czekolada mleczna, masło, wino
izaa_a
2013/03/27 12:58:25
cudownie wygląda