Czekoladowe babeczki z pysznym kremem to moja kolejna propozycja. Babeczki są bardzo puszyste i bardzo czekoladowe. Przygotowuje się je błyskawicznie bez konieczności użycia miksera. Babeczki i krem czekoladowo-orzechowy uzupełniają się doskonale i doskonale znikają:-) Polecam.
Składniki: (około 12-14 sztuk)
- 60g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
- 120ml wody ( wrzątku)
- 1 łyżka rozpuszczonej kawy (proszku)
- 120ml śmietany kremówki 30-36%
- 120ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130g cukru
- 140g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 300g serka mascarpone
- 300g kremu czekoladowo-orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do 160C.
Do miski dodać krem, wlać wrzątek, ekstrakt z wanilii, jajka, wymieszać. Wsypać kakao, kawę rozpuszczalną i mieszać do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą wlać śmietanę kremówkę, olej, ponownie wymieszać. Wsypać cukier i mieszać do momentu jego rozpuszczenia. Dodać przesiana mąkę, sodę i sól mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Ciasto (bardzo rzadkie) rozdzielić między papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.
Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
W wystudzonych babeczkach wyciąć wgłębienie jak na zdjęciu poniżej.
”
krem:
Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowo-orzechowym i ekstraktem z wanilii.
Gotowy krem przełożyć do szprycy i schłodzić w lodówce na godzinę.
Schłodzonym kremem ozdobić babeczki (wgłębienie i wierzch). Ja użyłam tylki do dekoracji Wilton 1M.
Inspiracja:Tutaj
Tagi: ekstrakt z wanilii, krem czekoladowy, nutella, ser mascarpone, śmietana kremówka
Dodaj komentarz