Babeczki wielkanocne (Easter Cupcakes)
Nie może ich zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, oprócz innych pyszności babeczki wiodą prym. Prezentują się mega świątecznie. Puszyste, waniliowe z pysznym kremem mascarpone i słodką niespodzianką. Dzieciaki za nimi przepadają i nie tylko :-). Polecam
Składniki na babeczki (12 sztuk) *
- 125g miękkiego masła
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 3 jaja
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja użyłam 2.5 )
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 125g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru ( według uznania)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- jajeczka czekoladowe ( np. Milka mini eggs )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.
Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka, babeczki maja mieć lekko złoty kolor. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać delikatnie mikserem.
* Ja robiłam babeczki w nieco mniejszych papilotkach, wyszło ich około 18 sztuk .
Tagi: mąka pszenna, masło, ser mascarpone, śmietana kremówka
a kiedy dodaje się mleko do ciasta?:)
ps. piękne zdjęcia !
Mleko zawsze po jajkach. Już poprawiłam:-) Pozdrawiam
Muszę spróbować, dzieciaki się ucieszą:-)
Wyglądają mega świątecznie