Babeczki jednorożce ( unicorn cupcakes)
Babeczki , które zawładną sercem nie jednej dziewczynki. Są piękne, kolorowe i przypominają jednorożce, które wszystkie dziewczynki kochają. Przygotowałam babeczki waniliowe z kremem maślano-waniliowym. Krem ten jest idealny do dekoracji babeczek, kremowy, satynowy, sprawi że babeczki będą długo zachwycać. Podałam również wersję na krem trochę lżejszy z mascarpone i bitej śmietany. Polecam kolorowe babeczki jednorożce(unicorn cupcakes)
Składniki ( 12 sztuk babeczek):
- 125g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g bardzo miękkiego masła !
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżki stołowej mleka
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do 170C. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło (masło ma być bardzo miękkie!!) i jajka. Mikserem na wolnych obrotach miksować do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą miksować na średnich obrotach około 1 minuty . Następnie dodać mleko i ekstrakt z wanilii. Miksować przez 30 sekund do połączenia się składników.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić między papilotki, napełniając je do3/4 wysokości.Piec w 170ºC przez 22 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na krem maślany:
- 200g masła
- 350g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- barwniki w żelu (różowy, żółty, fioletowy)
Dodatkowo:
- 250g gotowego lukru plastycznego białego
- barwniki spożywcze w kolorze( różowym, żółtym, fioletowym lub pastelowym
- folia spożywcza
- tylka
- woreczek
- brokat spożywczy do dekoracji rogów
krem maślany
Cukier puder przesiać.
Masło ucierać do momentu aż stanie się białe i puszyste. Dodać połowę cukru pudru, mieszać na wolnych obrotach. Gdy cukier wymiesza się z masłem zwiększyć obroty miksera i miksować na wysokich obrotach 2- 3 minuty. Wsypać kolejną część cukru, miksować na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą miksować na wysokich 2-3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera , wlać mleko i ekstrakt, zmiksować. Krem ma być puszysty, maślany, satynowy i zwiększyć swoją objętość o 1/5. Krem rozłożyć do 3 miseczek. Do każdej z misek dodać kolor i mieszać do uzyskania pożądanego koloru.
Przygotowanie kremu i dekoracja babeczek
Folię spożywczą rozłożyć , rozłożyć kremy jak na rysunku poniżej :
Następnie zwinąć w rulon, końce zwinąć
Jeden z końcy odciąć , wsadzić do worka z tylki, dekorować babeczki
Składniki na krem z mascarpone:( II opcja)
- 250g serka mascarpone
- 150ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze ( żelu)
Jak zrobić uszy jednorożca:
- ok.250 g masy plastycznej białej. ( tyle wystarczy na przygotowanie uszów i rogów do dekoracji babeczek)
- 50g różowej masą plastycznej przygotujemy- do białej masy plastycznej dodajemy barwnik spożywczy w kolorze różowym i wyrabiamy lukier do uzyskania różowego koloru
Kawałek masy rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy 3 cm( ja użyłam tylki do dekoracji). Kawałek różowe masy plastycznej rozwałkować i wyciąć owalny kształt jak na rysunku poniżej.
Smarujemy wodą po białym okręgu, przykrywamy różowym
Łapiemy za dwa końce,zginamy formując uszy
A tu już gotowe uszy
Rogi z białej masy plastycznej około 5-6 cm wysokości
boki delikatnie smarujemy wodą i sklejamy do siebie, następnie skręcamy rogi.
Film jak przygotować babeczki i dekoracje poniżej
https://www.youtube.com/watch?v=qW6nIhcNDbs&t=124s
Tagi: Babeczki jednorozce ( unicorn cupcakes), barwnik spożywczy, dekoracja babeczek, krem mascarpone, krem maślany, lukier plastyczny, masa plastyczna, masło
Dodaj komentarz