Nie jest to przepis raczej kolejny pomysł na Halloween. Do jego wykonania potrzebne są babeczki ( u mnie bardzo czekoladowe) i krem z którego formujemy zabawne duszki. Ozdabiamy je groszkami czekoladowymi lub owocami granatu i gotowe. Dzieciaki beda zachwycone i nie tylko- polecam. BOO!
Składniki na czekoladowe babeczki ( ok 16 sztuk małych babeczek) :
- 170g masła
- 1 szklanka cukru *
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Składniki na krem :
- 450g serka mascarpone
- 150g masła
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- groszki, łezki czekoladowe ( chocolate chips) lub pestki granatu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Mąkę pszenną, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i partiami kwaśną śmietanę. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielić między papilotki, napełniając je do 3/4 wysokości.
Piec w 170ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu:
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Napełnić kremem worek cukierniczy ( ja nie używałam żadnej końcówki ) i formować kształt duszków. Udekorować.
Żródło inspiracji : tutaj.
Tagi: babeczki, cukier, czekolada, Halloween, kakao, krem mascarpone, mascarpone
Smacznie i strasznie, pomysłowe babeczki :))
Dziękuje
Świetne 🙂
DZIĘKUJEI I POZDRAWIAM