Ciasto czekoladowe z kremem.

DSC_1585

Jako chocoholiczka poszukuję ciągle nowych przepisów na ciasta czekoladowe a oto mój numer jeden w tej chwili. Ciasto przypomina nasączoną gąbkę, jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i bardzo delikatne. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Polecam bardzo, konieczne wypróbujcie – przepis znaleziony tutaj

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 110g masła roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)

Krem czekoladowy (krem ganache):

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 250ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • śmietana kremówka
  • ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
  • wiórka czekoladowe

 

Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm **

W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 23cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do dwóch foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-35 ( ciasto jest upieczone gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków). Gotowe wystudzić.

Przygotowanie kremu ganache :

Czekoladę połamać  na kawałki, wlać  śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady ( tak jak robimy  polewę do ciast).  Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).

 

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi. Pycha

 

*Szklanka o pojemności 250 ml 

**Ja użyłam kwadratowej formy do ciast rozmiar 23cm x 23cm. Całość piekłam ok.50 min,  później przekroiłam ciasto na dwie części. 

DSC_1568

 

DSC_1583

 

 

 

Comments: 18

  1. ugotujmyto.pl 10 grudnia 2014 at 17:22 Reply

    Obłędnie smakuje! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    • mariola1903 10 grudnia 2014 at 22:42 Reply

      Ja je uwielbiam najlepsze czekoladowe jakie jadłam. Pozdrawiam

  2. ugotujmyto.pl 1 października 2014 at 16:12 Reply

    O losie… muszę je mieć :)!

  3. […] mega czekoladowe – tak by można je w skrócie opisać. Przepis podpatrzyłam na blogu SweetCakes. Wyszło mi strasznie dużo ciasta w porówniu z autorką pomimo że trzymałam się przepisu więc […]

    • mariola1903 20 marca 2014 at 12:02 Reply

      Witam. Cieszę się że ciasto smakowało. Wygląda przepysznie pozdrawiam.

  4. martawkuchni.blog.pl 19 lutego 2014 at 13:50 Reply

    cudo! idealne!

  5. Pan Deserek :) 31 stycznia 2014 at 11:27 Reply

    To prawda ciasto jest rewelacyjne ! Mega czekoladowe – istna rozkosz dla podniebienia 😉 PYCHOTKA ! 😉

    • mariola1903 20 marca 2014 at 12:12 Reply

      Tak ciasto rewelacje twoje prezentuje się wspaniale , pozdrawiam

  6. kaasia 23 stycznia 2014 at 21:19 Reply

    Jestem fanką ciast czekoladowych a to podbiło moje serce

  7. kuchareczka 18 stycznia 2014 at 21:24 Reply

    Pycha wygląda bosko

    • mariola1903 31 marca 2014 at 11:14 Reply

      Dziękuje

  8. malwina 18 stycznia 2014 at 21:23 Reply

    Ciasto boskie:-) przepis zapisuję do ulubionych :-))

  9. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:32 Reply

    mikimama
    2013/12/11 11:11:04
    Wygląda nieziemsko!

  10. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:31 Reply

    wedelka
    2013/12/03 22:04:58
    O mamusiu..wygląda bajecznie :)

  11. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:31 Reply

    amaranthrose
    2013/12/03 22:02:49
    Cudownie ciasto.
    Musiało smakować wspaniale:)

  12. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:30 Reply

    gin86
    2013/12/03 18:10:13
    Łał, wygląda niesamowicie. Zdecydowanie robi wrażenie :)

  13. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:30 Reply

    mariola1903
    2013/12/03 17:29:59
    Polecam jest przepyszne

  14. mariola1903 15 stycznia 2014 at 23:30 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/12/03 17:00:55
    Zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia… Zapisuję przepis! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *