Maślane bułeczki z mąki orkiszowej

Maślane bułeczki z mąki orkiszowej

Pyszne i bardzo puszyste bułeczki z mąki orkiszowej. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Smakują wybornie na słodko lub słono. Zdrowo i smacznie zapraszam do skorzystania z przepisu. Dajcie znać jak Wam wyszły.

Składanki ( 8-10 sztuk):

  • 400 g mąki  tortowej orkiszowej typu 450g  ( ja użyłam 200g zwykłej orkiszowej i 200g pszennej)
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2  jajka
  • 1 jajko do posmarowania

Do miski przesiać mąkę. Przygotować zaczyn: do pół szklanki ciepłego mleka ( mleko ma być ciepłe nie gorące) dodać 1,5 łyżki cukru oraz 25 g pokruszonych drożdży, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przelać  do mąki, a następnie do ciasta dodać roztopione masło. Dodaj 2 jajka i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ( ja używam miksera z hakiem). Wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski,  przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 1/2godziny. Po 30 minutach ciasto ponownie przełożyć na blat, delikatnie rozgnieć i podziel na 8-10 części. Uformowane bułeczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozkłóconym jajem oraz posypać makiem lub sezamem. Tak przygotowane bułeczki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C st.

Maślane bułeczki z mąki orkiszowej

Inspiracja: Tutaj

Tagged: , , , , , ,

Comments: 2

  1. Kosz 27 października 2017 at 14:25 Reply

    Ale cudne :)

    • mariola1903 2 listopada 2017 at 13:52 Reply

      dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *