Tea Brack irlandzki chlebek

Tea Brack czyli irlandzki chlebek

Mój  ukochany chlebek, tradycyjnie pieczony w okresie Halloween , dostępny w ciągu całego roku. Słodki, nadziany dużą ilością rodzynek, bardzo wilgotny. Najsmaczniejszy lekko posmarowany masłem z kubkiem gorącej herbaty.

Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 20cm x 12cm   lub tortownica o średnicy 20cm 

Składanki: 

  • 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
  • 50 ml whisky ( opcjonalnie)
  • 375g rodzynek lub (suszonych moreli, żurawiny, śliwek)
  • 225g mąki pszennej
  • 125g jasnego brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub ( mieszanka imbiru, cynamonu i goździka)

Zaparzyć mocną herbatę, ostudzić.  Zalać nią rodzynki, dodać  whisky. Przykryć i odstawić na całą noc.

Do miski  przesiać mąkę  z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać  jajko, cukier, przyprawę do piernika, rodzynki (razem z naparem nie wylewać!). Zmiksować.

Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia keksówki.

Piec w 170C przez 60 min.

Wystudzić.

IRISH BARMBRACK

Tagged: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *