Odwrócone ciasto z gruszkami

Odwrócone ciasto z gruszkami

 

Późny sobotni wieczór a nas nachodzi ochota na domowe ciasto :-) nic prostszego. Zapraszam na  ciasto, które upieczemy w patelni. Nie potrzebujemy do jego przygotowania miksera ani formy do pieczenia. Smakuje wyśmienicie, karmelizowane gruszki jest aromatyczne i bardzo wilgotne. Podawane na ciepło lub zimno z porcją bitej śmietany. Polecam

Forma do pieczenia: patelnia o średnicy 26cm (patelnia nadająca się do użycia w piekarniku)

Składniki:

  • 75g masła
  • 125g brązowego  cukru
  • 4 gruszki
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • Forma do pieczenia: patelnia o średniicy 26cm

Piekarnik rozgrzać do 180C.

Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Jedna gruszkę pokroić  w kostkę, pozostałe pokroić na ósemki.

Na patelni roztopić masło, dodać cukier, podgrzewać na małym ogniu  do momentu aż cukier się roztopi. Odstawić z palnika. Obrane i pokrojone w ósemki gruszki  ułożyć  w okręgu na patelni.

Do miski dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i cukier. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki (jajka, olej ). Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać skórkę startą z pomarańczy i pokrojoną gruszkę, ponowie wymieszać. Masę wylać na gruszki. Patelnię włożyć do piekarnika i piec 40 min do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć wystudzić około 5 min. Następnie przyłóż talerz do patelni  i szybko obróć ciasto.

DSC_7562-002

Tagged: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *