Tort z kremem czekoladowym

tort z kremem czekoladowym

Tort składa się z biszkoptu kawowego i pysznego lekkiego jak pianka kremu czekoladowego. Krem przygotowałam ze śmietany kremówki i czekolady. Tort bardzo lekki, mocno nasączony z łatwością skusicie się na kolejny kawałek. Polecam.

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru*
  • 2/3 szklanki mąki pszenne
  • 1/3 szklanki kakao

Składniki na nasączenie tortu:

  • 2 łyżki rumu
  • 80g cukru
  • 200ml wody

Składniki na krem czekoladowy:

  • 6 listków żelatyny (ok 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 150g ciemnej czekolady
  • 100ml mleka
  • miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1000ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 100g wiórków czekoladowych

*Szklanka o pojemności 250ml 

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23cm

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.

nasączenie:

Nasączenie : 200 ml wody zagotować z cukrem w rondelku, rondelek zdjąć z ognia , przestudzić, wlaż rum i dokładnie wymieszać.

krem

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Czekoladę posiekać , następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować  z miąższem laski wanilii . Zdjąć z ognia , dodać odciśniętą z wody żelatynę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Następnie do mleka wlać przestudzoną płynną  czekoladę, likier pomarańczowy, rum, wszystko wymieszać

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i schłodzony krem czekoladowy.

około 6 łyżek kremu odłożyć do posmarowania boków i dekoracji tortu.

Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat wyłożyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , lekko go dociskając. i również mocno   nasączyć, posmarować porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem  lekko docisnąć i nasączyć. Wierzch tortu posmarować resztą kremu. Udekorować boki tortu kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi.

Resztą kremu napełnić szprycę cukierniczą , wierzch tortu udekorować.

tort z kremem czekoladowym

Inspiracja: ” Wielka Księga Ciast”

Tagged: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *