Pleśniak

Pleśniak

Tradycyjny pleśniak tym razem z małym twistem. Zamiast moreli możemy użyć porzeczek, malin czy agrestu. Ciasto smakuje wyśmienicie lekko kwaskowate nie za słodkie. Najlepsze według mnie z porcją bitej śmietany.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 31/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 220g masła
  • 1 szklankę cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg moreli

Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 25x40cm 

Morele umyć, osuszyć, przekroić na pól i wyjąć pestki.  Oddzielić żółtka od białek. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier waniliowy i miękkie  masło. Ciasto zagnieść i podzielić na 3/4 i 1/4 . Każdą część zawinąć w folię, większą włożyć do lodówki na 20 minut a mniejszą do zamrażalki. Blachę posmarować masłem, wyłóżyć papierem  do pieczenia, rozłożyć rozwałkowaną większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180C, Na podpieczonym lekko spodzie poukładać morele.

Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo porcjami szklankę cukru a na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na owoce, Na wierzch ciasta zetrzeć zamrożone owoce. Piec 40min w temperaturze 180C

Inspiracja : magazyn Weranda Country

pleśniak

Tagged: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *