Makaron z chorizo i szpinakiem

Makaron z chorizo i szpinakiem

Bardzo smaczne danie z hiszpańską paprykową kiełbasą chorizo. Szybkie w przygotowaniu, sam sos można przygotować dzień wcześniej dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Polecam

Składniki

  • 450g Chorizo
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczkę  chilli
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • 2 puszki (800g) obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 500g makaronu penne
  • 100g świeżego młodego  szpinaku
  • sól morska, pieprz
  • tarty parmezan lub grana padano

Chorizo (można obrać) pokroić w półplasterki. Smażyć przez około 2 minuty. Cebulę  pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do chorizo i smażyć przez kolejne 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli i bazylię smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory z puszki, cukier, gotować na małym ogniu przez około 30 min do momentu aż sos zgęstnieje.

Międzyczasie makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.

Do gotowego sosu z chorizo dodać szpinak i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron wymieszać z sosem. Podawać lekko posypując parmezanem.

 

Tagged: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *