Czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie

Brownie z tego przepisu są przepyszne!! Magiczny składnik to daktyle. Powodują że ciasto jest wilgotne i bardzo czekoladowe. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów waniliowych i świeżymi owocami w sezonie. Ciasto długo zachowuje świeżość, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.  Polecam

Forma do pieczenia: prostokątna wymiarach  24cm x30cm . 

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4  gorącej przegotowanej wody
  • 200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki i ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka przesianego ciemnego kakao
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów drobno posiekanej dobrej jakości gorzkiej czekolady min 50% kakao

Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Foremkę o wymiarach 30×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle włożyć do dużej miski, dodać sodę, zalać wrzątkiem i wymieszać.Następnie dodać masło, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie  rozetrzeć daktyle widelcem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, kakao, mąkę  i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki zmiksować. Na końcu do zmiksowanej masy dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać.

Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut w 160C (piekarnik z termoobiegiem) . Ostudzić.

Najlepsze

Czekoladowe brownie

Tagged: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *