Makaron chiński z wołowiną i warzywami

Chiński makaron z wołowiną i warzywami

Dla wszystkich wielbicieli kuchni azjatyckiej. Zdrowy i pożywny makaron z wołowiną i warzywami. Danie szybkie, smaczne a przy tym oryginalny i wyrazisty smak. Polecam

Składniki: na 4 porcje 

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 400g wołowiny na steki
  • 2 ząbki czosnku
  • 75g brązowych pieczarek ( lub białych)
  • 2 duże marchewki pokrojone
  • 400g makaronu chow mein
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego (oyster sauce)
  • 2 łyżki sosu sweet chilli
  • 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu

Marchewki  obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić  w plasterki. Czosnek obrać i pokroić również w  plasterki.

W woku (lub na patelni) rozgrzać olej rzepakowy i sezamowy. Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem. Do woka dodać mięso i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć przez ok.3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie  dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki, smażyć przez kolejne  5 minut.

W międzyczasie nastawić wodę na makaron. Wodę lekko posolić. Do gotującej się wody wsypać makaron, gotować około 3-4 minuty lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i odcedzić,

W miseczce wymieszać sos sojowy z sosem sweet chilli i sosem ostrygowym.

Do przygotowanej wołowiny i warzyw dodać makaron, wlać sosy i rosół drobiowy. Wymieszać , krótko podsmażyć Posypać ziarenkami sezamu. Podawać.

Chiński makaron z wołowiną i warzywami

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *