Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

 

Jedno z najlepszych ciasta z rabarbarem jakie do tej pory jadłam. Ciasto to kruszonka którą wylepiamy dno i posypujemy wierzch ciasta. Samo nadzienie rabarbarowe idealnie komponuje się z kruszonką. Koniecznie wypróbujecie przepis. Polecam podane na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie rabarbarowe :

  • 2 jajka
  • 1 i 1/3  szklanki cukru
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 600g rabarbaru

Rozmiary formy do pieczenia : prostokątna  33x23cm 

Piekarnik rozgrzać. Formę do pieczenia wysmarować masłem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i jajko. Ciasto wyrobić, ma powstać kruszonka. Jedną szklankę  kruszonki zostawić na wierzch ciasta.

Ciasto wyłożyć na spód formy do pieczenia równomiernie rozprowadzić i dokładnie wylepić nim dno.

Masło roztopić i lekko przestudzić,

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i roztopione masło. Do masy dodać pokrojony rabarbar, wymieszać.

Na spód ciasta rozłożyć równomiernie przygotowane nadzienie rabarbarowe. Wierzch ciasta posypać odłożoną kruszonką. Piec w 170C 50-60 min .

Ciasto z rabarbarem

DSC_7294

Inspiracja: kitchenfrau.com

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Comments: 2

  1. cara 10 maja 2017 at 05:57 Reply

    Ciasto obłędne, dodatek masy do rabarbaru spowodował ze jest mięciutki. Dziękuje, jeszcze w tym sezonie zdążymy sie nasycić.

    • mariola1903 18 maja 2017 at 16:32 Reply

      dziękuje ciesze się że smakowało

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *