muffiny z rodzynkami

muffinki z rodzynkami

Przepis na te cudeńka dostałam od koleżanki. Sama receptura został wyróżniony w paru konkursach. Jedne z lepszych jakie jadłam, puszyste, wilgotne z nasączonymi rodzynkami jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam.

Składniki: ( 12 sztuk dużych muffinek)

  • 300g rodzynek
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • sok z jednej cytryny
  • 225 ml mleka
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 225g masła
  • 375g mąki pszennej
  • 225 jasnego brązowego cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • pozostała herbata z cytryną z rodzynek
  • cukier puder

Do przygotowanej herbaty dodać sok z cytryny. Do rondelka dodać rodzynki, wlać herbatę z cytryną i podgrzewać do momentu aż rodzynki napęcznieją.Rodzynki przecedzić i wystudzić a herbatę pozostawić do przygotowania polewy,

Masło roztopić.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Do miski dodać roztopione masło, brązowy cukier i jajka wszystkie składniki zmiksować. Dodać mleko, skórkę otartą z cytryny, miksować do momentu połączenia się składników.

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy wystudzone rodzynki i ponownie delikatnie mieszamy ( nie za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną).

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości (moje papilotki były dość duże na jedną przypadło 3 łyżki stołowe masy. Piec w 170C przez 25 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.

Do  pozostałej herbaty dodać cukier puder i ucierać lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki. Jeśli jest, dodaj odrobinę cukru pudru.

Tak przygotowanym lukrem polukrować muffinki.

muffinki z rodzynkami

Tagged: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *