Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia

Pani Walewska (pychotka) bez pieczenia

Przepis na oryginalny przepis na Panią Walewską (Pychotkę) znajdziecie tutaj. Tym razem przygotowałam wersję bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Ciasto jest pyszne, szybkie i w niczym nie odbiega od tradycyjnego przepisu. Warstwy herbatników przełożone pysznym kremem budyniowym, cienkimi warstwami dżemu dla przełamania słodyczy ciasta. Wszystko posypane pokruszonymi bezami i płatkami migdałów:-) Pycha. Inspiracja pochodzi z bloga Zjem To. Polecam

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników ok,200g
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  •  4 łyżki płatków migdałów
  • około 10 małych bez

Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 20cm x 20cm

Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie miksując dodać obie mąki, szklankę mleka. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Zmiksowaną masę jajeczną wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu, miksować do uzyskania jednolitej budyniowej masy.

Około 4 łyżki masy budyniowej odłożyć do dekoracji ciasta,

Formę do pieczenia (u mnie 20cm x 20cm) wyłożyć herbatnikami. Warstwę herbatników posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować drugą połowę dżemu i wyłożyć resztę masy budyniowej. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną do dekoracji masą.

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Płatki migdałowe lekko uprażyć na patelni.

Przed podaniem ciasto udekorować płatkami migdałów i pokruszonymi bezami.

Smacznego:-)

Pani Walewska (pychotka) bez pieczenia

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 4

  1. ManiaMia 5 kwietnia 2017 at 17:36 Reply

    Fantastyczne przepisy😋, jednym z nich moich ulubionych to szarlotka z beza.

    Chcialam zrobic tez Pania Walewska ale brakuje w przepisie ilosci zoltek. Ile ich potrzeba?

    Pozdrawiam cieplo – ManiaMia

    • mariola1903 5 kwietnia 2017 at 17:38 Reply

      Jak mogłam pominąć już poprawiam 2 żółtka :-).

  2. Magdalena 25 marca 2017 at 19:55 Reply

    wygląda przepysznie:)

    • mariola1903 29 marca 2017 at 16:55 Reply

      i smakuje :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *