Zdrowe muffinki (bez jajek)

zdrowe muffinki

 

Muffinki mega zdrowe i bardzo smaczne. Idealne dla dzieci do szkoły, drugie śniadanie czy przekąskę  w ciągu dnia. Przepis przygotowany na bazie płatków owsianych, mąki gryczanej, bez jajek i niezdrowych tłuszczów. Zdrowo i pysznie :-) Polecam

Składniki:

  • 115g platków owsianych
  • 80g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1  łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki  miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 160ml mleka mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub mleka sojowego
  • 60ml musu jabłkowego ( zmiksowałam jabłko w malakserze)
  • 75g jagód (ja użyłam borówki amerykańskiej)

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklani płatków owianych
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego (roztopiony)
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru brązowego

Płatki zmiksować w malakserze na mąkę.

kruszonka:

mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej oleju, jeżelii zbyt wilgotna dodać trochę płatków.

 

W  misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jogurt, miód, mleko.Suche składniki łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy jagody wcześniej obtoczone w mące  i ponownie delikatnie mieszamy ( nie za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną).

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką piec w 170C przez 25 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)

zdrowe muffinki

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *