Ciasto z orzechami i jabłkami

Ciasto z orzechami i jabłkami

Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów. Dzięki dodatkowi brązowego cukru ciasto ma smak lekko karmelowy a cynamon dodaje mu niesamowity aromat. Ciasto jest przepyszne bardzo miękkie i wilgotne a z ta plewą porostu…mniam.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 175g mąki razowej
  • 200g jasno brązowego cukru
  • 175ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 150ml mleka
  • 75g posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę:

  • 75g jasno brązowego cukru
  • 40g masła

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23-25cm 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Mąkę pszenną przesiać do miski dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodać mąkę razową i cukier, wszystko razem wymieszać. W drugiej misce  wymieszać olej z jajkami i mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, miksować do momentu aż masa stanie się gładka. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej i w wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy. Piec w 170C przez około 55min.

Polewa.

W garnuszku rozpuścić cukier z masłem. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru.

Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wystudzić około 10 min, następnie wyciągnąć z formy. Przygotowaną polewę rozprowadzić po wierzchu i bokach ciasta ( ja używałam pędzelka do ciast).

DSC_7176

 

Tagged: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *