Tort piłka(rz)

tort piłka(rz)

Tort czekoladowy, przełożony kremem czekoladowym to jest to co moje dzieciaczki lubią najbardziej :-). Ciasto jest bardzo wilgotne tak że nie ma potrzeby go dodatkowo nasączać. Krem przepyszny bardzo delikatny i puszysty.Wiem że się powtarzam jeżeli chodzi o tego rodzaju torty.Nie jestem specjalistką w dekorowaniu tortów masą plastyczną. Gdy widzę te cuda dekorowane na różnych stronach kłonie się nisko ja takich zdolności dekoratorskich nie posiadam;-). Tą metodą zrobiłam zaledwie  kilka tortów. Wiedzę czerpałam z internetu i od koleżanki z pracy, która tworzy przepiękne piętrowe torty weselne z masy plastycznej. Mam nadzieję, że opisy i zdjęcia w jakiś sposób Wam pomogą w przygotowaniu tortu, który zachwyci każdego małego brzdąca. Wierzcie mi tort nie jest skomplikowany a uśmiech na twarzy solenizanta gwarantowany.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5  szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki maślanki
  • 1.5 szklanki szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na krem czekoladowy:

  • 80g masła
  • 250g serka kremowego typu philadelphia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem maślany na obłożenie tortu (przed nałożeniem masy plastycznej).

  • 130 g masła (w temp. pokojowej)
  • 400 – 450 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody lub mleka

Masa plastyczna do dekoracji tortu:

  • 1000g g masy plastycznej do obłożenia tortu (białej)
  • 125g masy plastycznej (czarnej)

 

Przygotowanie ciasta czekoladowe: 

W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajka, maślankę, olej, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać wodę i wszystko ponownie wymieszać. Formy o średnicy 23cm ( masa jest niezbyt gęsta formy muszą być bardzo szczelne) wysmarować masłem i posypać bułka tartą  przelać ciasto do trzech foremek (ok 3 szklanki ciasta na jedną foremkę) Piec w temperaturze 170ºC ( w piekarniku z termoobiegiem) przez 25-30 min. Ja piekłam 3 placki oddzielnie po 25min każdy. Ciasto jest upieczone gdy wsadzimy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.

Krem czekoladowy:

Wszystkie składniki mają być w temp temp pokojowej.

Masło utrzeć mikserem, dodać serek, cukier, sól, kakao i ekstrakt, wszystko zmiksować na jednolity krem.

Krem maślany na obłożenie tortu (przed nałożeniem masy plastycznej).

Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ucierania. Dodać wodę, miksować do momentu aż masa stanie się gładka i puszysta.

Przygotowanie tortu:

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, przełożyć połową kremu czekoladowego, przykryć blatem. Resztą kremu posmarować kolejny blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.

Gotowym kremem maślanym smarujemy tort z zewnątrz.

Krem maślanym, którym obkładamy tort z zewnątrz  pełni dwie ważne funkcje: izoluje masę ze środka tortu od nakładanego lukru plastycznego jak również klei i przytwierdza lukier do tortu. Masę schłodzić w lodówce.

Przygotuj odpowiednią ilość masy plastycznej według przepisu lub kup gotową masę plastyczną dobrej firmy. Nie orientuje się jakie firmy można polecić w Polsce. W Irlandii  zakupiłam gotową masę plastyczną tej firmy (tutaj).

Masa plastyczna jest twarda należy ją dobrze wyrobić zagniatając. Dobrze wyrobiona masa będzie się lepiej rozwałkowywać i nie będzie pękać podczas dekorowania tortu. Twardą masę można również umieścić na ok.8 sekund do mikrofali dzięki czemu uzyskamy idealnie miękki fondant.

Lukier plastyczny rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 cm nie cieńszy będzie się trudno układała na torcie. Aby lukier się nie kleił się do blatu  podsypać go odrobiną cukru pudru .Rozwałkowany lukier musi być dużo większy niż powierzchnia całego tortu wraz z bokami. Lepiej mieć nadwyżkę niż za mało.

Dłonie delikatnie wsunąć pod rozwałkowany fondant. Ostrożnie podnieść i umieścić na torcie. Poniżej dodaję filmik jak prawidłowo nałożyć i wyrównać masę plastyczną.

Film instruktażowy:

Masę plastyczną w kolorze czarnym dobrze  wyrobić zagniatając. Lukier plastyczny rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 cm. Aby lukier się nie kleił się do blatu  podsypać go odrobiną cukru pudru.

Wyciąć czarne kształty na piłkę.

 

Wycięte kształty:

Na obłożony tort białą masa plastyczną naklejać.Do klejenia poszczególnych elementów używamy białko jaja kurzego. Smarujemy elementy i przyklejałam do tortu.

Do białego lukru dodać żelowy barwnik w kolorze zielonym, wyrabiać do momentu  uzyskałam lukier plastyczny o zrobienia trawy.

Aby zrobić trawę włożyć dobrze rozrobioną masę plastyczną do wyciskarki do czosnku Wyciskając masę uzyskacie idealną trawę.

Ja użyłam gotowej figurki cukrowej. Znalazłam podobną w sklepie sweetdecor.pl.

Tort gotowy

Tagged: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *