Babka cytrynowa z makiem.

Cytrynowa babka z makiem

Ta babka robi się sama:-) Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub odwiedzą nas niespodziewani goście, przepis jak znalazł. Ciasto przygotowujemy identycznie jak na muffinki, bez użycia miksera. Ja uwielbiam takie wilgotne aromatyczne ciasta. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem  cytryny możecie zastąpić ja pomarańczą. Polecam jest przepyszne.

Składniki na ciasto :

  • 325g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 300g cukru
  • 30g maku (suchego)
  • 225ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 325ml mleka
  • skórka starta z jednej cytryny

Składniki na polewę:

  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

Rozmiary formy do pieczenia: formę z kominem o pojemności 2,5l 

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć mąką.

Mąkę przesiać do miski, dodać  suche składniki, wymieszać widelcem. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki.  Do suchych składników dodać mokre i wymieszać rózgą kuchenną do ich połączenia.

Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec w 180C przez 50-60min do( tzw.suchego patyczka).

Gotowe wyjąć z piekarnika, lekko przestudzone udekorować lukrem.

polewa lukrowa

Wsypać cukier do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny. Cały czas dokładnie mieszamy do powstania gładkiej polewy.

Babkę polukrować lukrem.

 

Tagged: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *