Gorąca czekolada

gorąca czekolada

Mroźne zimowe wieczory, kto z nas nie marzy o kubku gorącej czekolady. Przepis, który Wam podaje jest genialny. Przygotowujemy proszek czekoladowy, przekładamy do pojemnika i mamy gotowy mix czekoladowy. Jeśli najdzie nas ochota na gorącą czekoladę otwieramy słoiczek i oto jest. Czekolada jest przepyszna, gęsta i aksamitna. Polecam

Składniki na około 8 porcji:

  • 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 50g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 25g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 25g czekoladowego napoju typu Nesquik, Puchatek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • pianki marshmallow
  • skórka starta z pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • starta czekolada

 

Czekoladę włożyć do lodówki na około 1/2 godziny aby stwardniała. Do malaksera włożyć połamana czekoladę, miksować do momentu aż czekolada będzie miała konsystencję małych kuleczek. Jeżeli nie mamy malaksera czekoladę można zetrzeć na tarce jarzynowej.  Dodać resztę składników i ponownie zmiksować. Tak przygotowany proszek przełożyć do szczelnego pojemnika lub słoika. Przechowywać do tygodnia w suchym miejscu.

Gdy przyjdzie nam ochota na gorącą czekoladę:

W rondelku z grubym dnem wlać szklankę (250ml) mleka, dodać 2 kopiaste łyżki stołowe proszku. Podgrzewać wszystko około 5 min cały czas mieszając rózgą( nie zagotować) aż czekolada zgęstnieje.

Gotową czekoladę przelać do kubka, dodać dodatki według swojego uznania. Smacznego :-)

gorąca czekolada

Inspiracja: Ultimate Hot Chocolate Recipe | Mike Cooper |

 

Tagged: , , , , , , , , , ,

Comments: 3

  1. madlene17 13 stycznia 2017 at 14:36 Reply

    Gorącej czekolady gdy za oknem zima nigdy dość! :)

    • mariola1903 19 stycznia 2017 at 21:55 Reply

      Prawda :-) pozdrawiam

  2. aga 13 stycznia 2017 at 10:18 Reply

    W Sam raz Na zimne wieczory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *